„Reikalavimai paskolų gavėjams buvo sušvelninti pirmąjį ketvirtį, taip pat ir antrąjį ketvirtį, nors iš lūkesčių, nustatytų per ankstesnę (bankų) apklausą, buvo galima manyti, kad šie reikalavimai bus šiek tiek sugriežtinti“, – pareiškė euro zonos centrinis bankas.

Kad bankai sušvelnino reikalavimus, kuriuos jie taiko spręsdami, ar išduoti paskolas įmonėms ir būsto paskolas namų ūkiams, ECB nustatė birželį atlikęs 142 euro zonos bankų apklausą.

ECB skaičiavimai parodė, kad reikalavimai įmonėms buvo sušvelninti 3 proc. – labiau negu pirmąjį ketvirtį, per kurį jie buvo sušvelninti 2 procentais.

Bankai pareiškė, kad reikalavimai buvo sušvelninti visų pirma dėl konkurentų daromo spaudimo.

Tuo tarpu būsto paskoloms taikomi reikalavimai buvo sušvelninti 4 proc. – šiek tiek mažiau negu pirmąjį ketvirtį, per kurį jie buvo sušvelninti 5 procentais.

Skolintis įmones skatino „susijungimų ir įsigijimų veikla, taip pat investicijos į pagrindinį kapitalą“, pažymėjo ECB.

Ir įmones, ir namų ūkius skolintis taip pat skatino itin žemos palūkanų normos. Būsto paskolų paklausa taip pat augo dėl kilimo būsto rinkoje.

Tikisi, kad paskolų paklausa trečiąjį ketvirtį kils

Euro zonos bankų teigimu, finansinės institucijos trečiąjį šių metų ketvirtį turėtų išduoti daugiau paskolų bei palengvinti prieigą prie hipotekų, verslo paskolų bei vartotojų kreditų, teigiama ECBatliktoje apklausoje.

ECB praneša, kad antrąjį šių metų ketvirtį euro zonoje fiksuotas paskolų paklausos augimas, o kredito prieiga didžiojoje dalyje kategorijų pagerėjo. Bankas teigia, kad tarp didžiausių euro zonos šalių prieiga prie verslo paslaugų palengvėjo Vokietijoje bei Italijoje. Tuo tarpu hipotekos paskolas gauti daug lengviau pasidarė Nyderlanduose ir Italijoje.

Itin žemas skolinimosi išlaidas laikanti ECB sugebėjo skolinimosi euro zonoje augimą pastūmėti iki aukščiausio lygio nuo finansų krizės bei recesijos laikų.

Tačiau pažymima, kad tiek namų ūkio, tiek verslo skolinimasis toliau auga dvigubai lėčiau nei laikotarpiu prieš krizę. Bankus nuo didesnio skolinimo sulaiko apie 1 trln. siekiančios neveiksnios paskolos, o dauguma bankų tiesiog laiko milžiniškas pinigų atsargas.

ECB apklausoje iš viso dalyvavo 142 euro zonos bankai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)