Prekybos tinklo personalo departamento direktorės Editos Jakučionytės-Vilkienės teigimu, daugiau nei 6 tūkst. prekybos tinklo kasininkų, salės darbuotojų, krovėjų ir kitų nekvalifikuotai darbo jėgai paprastai priskiriamų darbuotojų tenka didelis dėmesys, o investicijos į jų profesinį tobulėjimą sudaro didelę dalį bendro personalo mokymams ir motyvacinėms priemonėms tenkančio įmonės biudžeto.

„Dažnai žmonės, pradėję dirbti parduotuvėse kaip kasininkai, sėkmingai kopia karjeros laiptais ir neretai po metų ar pusantrų pakyla į aukštesnę poziciją parduotuvėje arba pereina dirbti į vieną iš įmonės administracijos padalinių“, – pranešime pasakoja E. Jakučionytė-Vilkienė.

Ne visi parduotuvėse dirbantys darbuotojai, kurie paprastai yra laikomi nekvalifikuota darbo jėga, tokį apibrėžimą visiškai atitinka. Štai, pavyzdžiui, parduotuvių konditeriai ar mėsininkai privalo turėti tam tikrų specifinių įgūdžių, gerai išmanyti savo amatą. Būtent tokių darbuotojų prekybos tinklams sunkiausia rasti.

„Daugelį parduotuvėse dirbančių darbuotojų galime apmokyti ir tai darome jau darbo vietoje. Taip pat pasitaiko, kad dirbti į parduotuves atėję žmonės, neturintys profesijos, pas mus ją įgyja. Kalbu apie mėsininkus, konditerius. Darbuotojams turint noro ir motyvacijos paruošiame juos tokiam darbui. Išskirti reikėtų ir pamainų viršininkus, skyrių vedėjus – šie žmonės, ateidami dirbti, jau turi turėti ir tam tikrų vadybinių, administracinių gebėjimų, tačiau vėlgi – daugeliu atvejų jais tampa parduotuvių darbuotojai, kurie anksčiau dirbo, pavyzdžiui, kasininkais, bet sukaupę pakankamai žinių, užėmė aukštesnes pareigas“, – sako E. Jakučionytė-Vilkienė.

Anot prekybos tinklo personalo departamento direktorės, tik populiarus mitas yra tai, jog darbas parduotuvėse, kasininko ar salės darbuotojo pareigos, neva yra be jokių perspektyvų ir galimybių, o jį dirba tik tie, kurie nesugeba savęs realizuoti kur nors kitur.

„Štai, pavyzdžiui, jauniems žmonėms darbas parduotuvėje dažnai būna apskritai pirmoji patirtis darbo rinkoje, atspirties taškas, nuo kurio pradedama karjera. Dažnai jaunimas savo darbą parduotuvėse pradeda kaip sezoniniai darbuotojai dar studijuodami“, – sako E. Jakučionytė-Vilkienė.

Jos teigimu, į darbą parduotuvėse mielai priimami ir vyresnio amžiaus žmonės, kuriems kitur paslaugų sektoriuje dėl brandaus amžiaus neretai durys yra užveriamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)