„Sosedi“

Pati naujausia istorija – prekybos tinklų bendrasavininkų ir vadovų sulaikymai. Kaip skelbia žiniasklaida, tarp sulaikytųjų yra garsus verslininkas ir „LibretikGrupp“ bendraturtis, valdantis ir prekybos tinklą „Sosedi“, Vadimas Avanesovas.

KGK tikino, kad sulaikytas bendrovės, valdančios šį prekybos centrų tinklą, direktorius. Greičiausiai kalbama būtent apie V. Avanesovą.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad valdančios bendrovės atsakingi asmenys, žinodami apie draudimą kelti prekių kainas, nesiėmė priemonių, kaip nedidinti kainų prekybos centrų tinklo „Sosedi“ parduotuvėse“, – teigiama KGK pranešime.

Remiantis saugumo neva turimais duomenimis, iš viso nuo 2022 metų spalio 6 iki 18 dienos be pagrindo buvo padidintos daugiau nei 65 parduotuvių asortimente esančių prekių rūšių kainos.

Valdančios bendrovės direktoriui pagal Baudžiamojo kodekso 425 straipsnio antrą dalį iškelta byla (Atsakingo asmens neveiklumas). Maksimali straipsnyje numatyta bausmė – iki penkerių metų laisvės atėmimo. Anot KGK, įtariamasis sulaikytas. Apie prekybos centro vadovo sulaikymą žiniasklaida paskelbė spalio 22 dieną.

Kaip rašo vz.lt remdamasis Baltarusijos spauda, trys iš šešių įmonės „Libretik“ akcininkų yra lietuviai – Alma Jaunciemienė, Arūnas Pipiras bei Marius Macevičius.

Grupei bendrovių, kurių bendraturtis yra V. Avanesovas, priklauso ne tik prekybos centrų tinklas, bet ir viešojo maitinimo įtaigų tinklai, pavyzdžiui, „Vasilki“ ir „Pizza Tempo“.

Šių metų vasarį prekybos centrui „Sosedi“ klausimų turėjo Baltarusijos antimonopolinio reguliavimo ir prekybos ministerija, kurios susidomėjimą pakurstė, esą, labai didelės daržovių kainos. Tada valdančiajai bendrovei skirta bauda.

„Ostrov čistoty“

Spalio 22 dieną pasirodė informacijos, kad bendrovės „Romax“ biure atlikta krata, o saugumas sulaikė bendrovės generalinį direktorių Viktorą Romuką ir jo sutuoktinę Oksaną, vadovaujančią pigių prekių parduotuvių tinklui „Ostrov čistoty“.

Bendrovės „Romax“ grupei priklauso ir prekybos tinklas „Ostrov čistoty“, buitinės technikos „Romaks“ gamykla, to paties pavadinimo transporto ir importo bendrovė. Su ja susijęs ir alkoholinių gėrimų parduotuvių tinklas „Tri losia“. 2020 metais bendrovė pradėjo vystyti vaistinių tinklą „Ostrov zdarovja“.

Pats didžiausias tinklas – pigių prekių parduotuvių „Ostrov čistoty“, jam priklauso daugiau nei 700 parduotuvių.

Dar vienas šeimos verslas žinomas pavadinimu „ZapadChimServis“. Rugpjūtį šiuo juridiniu asmeniu taip pat aktyviai domėjosi Baltarusijos antimonopolinio reguliavimo ir prekybos ministerija, taip pat dėl, esą, kainų didinimo. Už tai bendrovei skirta 15 tūkst. 899 rublių (apie 6287 Eur) bauda.

„Dobronom“

Šiuo atveju priežastis, kodėl prekybos centrų tinklas sulaukė saugumo dėmesio ir buvo sulaikytas direktorius, pateikiama be užuolankų: tai prezidento A. Lukašenkos direktyvos, draudžiančios kelti kainas, pažeidimas.

Anot patikrinimą atlikusių pareigūnų, prekybos centre be pagrindo branginta 30 prekių rūšių.

„Iškelta baudžiamoji byla dėl akcininkų veiksmų. Įtariamieji sulaikyti. Atliekamas tyrimas“, – sakė Minsko srities ir Minsko KGK finansinių tyrimų departamento valdybos viršininko pavaduotojas Dmitrijus Diagilevas.

OMA

OMA

Šių metų birželio 7 dieną vyko kratos statybinių prekių parduotuvių tinkle OMA. Prekybos tinklo vadovai sulaikyti, Lietuvos žiniasklaida citavo stambų tinklo akcininką „Kesko Senukai“.

Kone prieš pat pasirodant saugumui paaiškėjo, kad „Kesko Senukai“ stabdo savo veiklą Baltarusijoje ir nusprendė trauktis iš OMA akcininkų. Tada bendrovė dėl šalių karo Ukrainoje liovėsi pirkusi Baltarusijos ir Rusijos gamintojų produkciją. Tuo metu 50 proc. OMA akcijų pardavimo procesas dar nebuvo pasibaigęs.

„Green“

Stambiųjų mažmeninės prekybos įmonių savininkų ir vadovų sulaikymai prasidėjo ne šiais metais. Dar 2021-ųjų vasarį patupdytas verslininkas Genadijus Kireikovas. Jis yra įmonių grupės RAPA, kuri valdo prekybos centrus „Green“ ir „Skala“, bendraturtis. Vyro areštas sutapo su planiniu Valstybės kontrolės komiteto patikrinimu.

Tuo metu, kai verslininkas buvo sulaikytas, A. Lukašenka Liaudies susirinkimo metu pasisakė apie prekybos tinklus, pridūręs, kad viena iš įmonių buvo „atkirsta“ jo nurodymu. Pasiteisinta tariamu tinklo atsisakymu prekiauti baltarusiškomis prekėmis.

„Sakau, kad reikia atlikti patikrą, o ten – egiptietiškos bulvės, lenkiški obuoliai, lietuviška produkcija ir t. t. Pats asmeniškai paliepiau savo žmonėms nueiti ir apsižiūrėti, nedalyvaujant pareigūnams. Sakykite, ką man daryti su tokia įmone, kuriai aš (bet ne asmeniškai) sudariau sąlygas čia steigtis? Jos Baltarusijoje nebus, nes tokių įmonių – ne deficitas“, – tuomet kalbėjo A. Lukašenka.

Jis pareikalavo, kad verslininkai imtų dirbti valstybės naudai, ir pagrasino, kad nebus jokių nuolaidų, jeigu nesilaikys šios linijos.

Izoliatoriuje A. Kireikovas praleido 4 mėnesius, iki kol 2021-ųjų birželio pradžioje buvo pakeista kardomoji priemonė.

Pigių drabužių parduotuvių tinklas

Šią gegužę Valstybės kontrolės komitetas paskelbė apie 240 parduotuvių valdančio prekybos tinklo savininko sulaikymą dėl neva nesumokėtų mokesčių. Komiteto duomenimis, verslas esą nesumokėjo daugiau nei 5,6 mln. rublių mokesčių.

Neaiškios šio sulaikymo aplinkybės, nežinoma, ir kuo baigėsi ši istorija. Verslo atstovai ir jų šeimos nariai dažnai tokią informaciją slepia nuo žiniasklaidos ir visuomenės, nieko neminėdami net socialiniuose tinkluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją