„Norėtųsi dar kartą pažymėti, kad Baltarusijai Lietuva yra daugiau nei kaimynas, daugiau nei prekybos partneris, tai vieningo lopšio šalis, iš kurio vystėsi jūsų ir mūsų valstybingumas, jūsų ir mūsų nepriklausomybė“, - pradėjo M. Miasnikovičius.

Pasak jo, Lietuvos ir Baltarusijos piliečiai turi mentaliteto, kultūros ir tradicijų bendrumą.

„Istorijos, kultūros, tradicijų ir mūsų tautų mentaliteto bendrumas yra gera bazė bendradarbiavimui įvairiose srityse“, - sakė M. Miasnikovičius.

Lietuvoje svečiavęsis Baltarusijos premjeras pasidžiaugė, kad susitikus Klaipėdoje galima aptarti turbulencinės pasaulio ekonomikos iššūkius, o Baltarusija yra pasirengusi plėtoti tarpvalstybinį bendradarbiavimą.

Pasak M. Miasnikovičiaus, bendri projektai ir bendros įmonės atneš daugiau naudos nei protekcionizmas.

Domina Lietuvos finansų sektoriaus veikla

M. Miasnikovičius dėstė, jog Baltarusija su Lietuva norėtų plėtoti bendradarbiavimą įvairiose srityse, tiek tradicinėse transporto ir prekybos srityse, tiek ir naujesnėse informacinių technologijų ar finansų.

„Šiandien Baltarusija aktyviai ėmėsi plėtoti tarptautinio finansinio lizingo instrumentus baltarusiškai produkcijai, eksporto kreditavimo, tarpbankinės rinkos plėtros pagal europietišką modelį. Mes su optimizmu žiūrime į Lietuvos bankinį sektorių, kuris sugebėjo adekvačiai reaguoti į pasaulinės krizės iššūkius“, - teigė jis.

Pasak M. Miasnikovičiaus, dabar tarp šalių yra visi reikalingi susitarimai, kurie būtini visiškam finansiniam bendradarbiavimui.

„Baltarusija yra pasiruošusi kartu su Lietuvos partneriais per Baltarusijos plėtros banką dirbti pagal kreditavimo ir lizingo schemas ne Lietuvos rinkoje“, - sakė Baltarusijos premjeras.

Jis priminė, kad šiuo metu Baltarusija naudoja penkias eksporto kreditavimo schemas ir prie jų kviečia prisijungti partnerius iš Lietuvos.

„Siūlome Lietuvos verslui pasinaudoti šiais instrumentais, plėtojant bendrą naudingą prekybos ir kreditavimo bendradarbiavimą“, - sakė M. Miasnikovičius.

Pasak jo, Baltarusija ir Lietuva yra didelės europietiškos šeimos narės, o dabar nuo prekybinio šalių santykio pereita prie investicinio bendradarbiavimo.

“Baltarusija – atvira ekonomika”, - apibendrino M. Miasnikovičius.

Tikisi naudos Lietuvos verslininkams

Forume sveikinimo kalbą sakęs Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius dėstė, jog tikisi, kad šis ekonomikos forumas bus naudingas verslininkams.

„Leiskite pasidžiaugti šia gera iniciatyva, manau, kad ji bus abipusiai naudinga verslo atstovams, ieškantiems galimybių vystyti savo verslą tiek Lietuvoje, tiek Baltarusijoje“, - linkėjo A. Butkevičius.

Jis pasidžiaugė, kad 2012 m. prekių apyvarta tarp šalių beveik pasiekė 6 mlrd. Lt, o Baltarusija yra 8-a pagal dydį rinką Lietuvos eksportuotojams, eksporto vertė siekia 3,7 mlrd. Lt. Baltarusija Lietuvos importo rinkoje užima 10-ą vietą, importo vertė siekia 2,3 mlrd. Lt.

„Esu įsitikinęs, kad Lietuva yra patraukti kaimyninės Baltarusijos investuotojams kaip artimiausi vartai į Europos Sąjungą su jos 500 mln. vartotojų ir augančia ekonomine galia“, - sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, Baltarusija be ekonominių santykio plėtimo su kaimynėmis, turi potencialo geriau išnaudoti savo dalyvavimą Rytų partnerystė iniciatyvoje.

„Lietuva yra pasirengusi padėti Baltarusijai eiti tuo keliu“, - apibendrino A.Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)