„VMG Industry“ medžio drožlių plokščių, korpusinių baldų, faneros fabrikuose ir SBA „Mebelain“ gamykloje bus gaminami baldai „Ikea“ bendrovei ir eksportuojami į Rusijos rinką. Tikimasi, kad gamyklose bus sukurta daugiau nei 1 tūkst. darbo vietų.

„VMG Industry“ gamyklų kompleksas užima 22 ha teritoriją, iš kurios 60 tūkst. kv. m skirta gamybiniams ir sandėliavimo pastatams. Čia bus gaminama žaliava baldams – medienos drožlių plokštės, lovų detalės bei korpusiniai baldai namams.

„VMG Industry“ planuoja, kad visu pajėgumu gamykla pradės dirbti 2015 m. ir galės gaminti produkcijos už 240 mln. Lt. Iki šių metų pabaigos žadama padidinti darbuotojų skaičių nuo 700 iki 1000.

„Mebelain” gamykla Mogiliave SBA baldų koncernui kainavo 55 mln. Lt. Dalis lėšų paskolino Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas. Skaičiuojama, kad per ateinančius penkerius metus iš šios gamyklos pavyks realizuoti baldų už 300 mln. Lt.

Šiuo metu gamykloje jau dirba 150 darbuotojų. Planuojama iki metų pabaigos šitą skaičių padvigubinti.

14 tūkst. kv. m užimančioje „Mebelain“ gamykloje SBA gamins lentynas, komodas, stalus. Vien per liepos mėnesį planuojama pagaminti daugiau nei 20 tūkst. lentynų.

Teko pasistengti, kad įsileistų

Industrinio komplekso atidarymo šventėje su daugiau nei 250 svečių metu suorganizuotoje spaudos konferencijoje kalbėjęs VMG valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas pripažino, kad pradėti investicinį projektą Baltarusijoje nebuvo labai lengva – reikėjo įrodyti, kad Baltarusija gali įsileisti baldų gamintojus, o tai padaryti buvo lengviau, žinant, kad 100 proc. produkcijos bus eksportuojama iš šalies.

Planus investicijoms Baltarusijoje VMG pradėjo dar 2010 m. Derybos užtruko apie pusę metų ir investicinė sutartis buvo pasirašyta 2011 m. vasario mėn. Liepą prasidėjo intensyvios statybos. Statybos darbus organizavo pati kompanija.

Tuo metu SBA koncerno valdybos pirmininkas Egidijus Valentinavičius džiaugėsi, kad šis projektas įgyvendintas kartu su VMG bendrove. Baldų pramonės įmonių klasteris padės ne tik efektyviai bendrauti su užsakovu, bet ir mažinti logistikos kaštus.

SBA koncernui gamykla Mogiliave – antroji už Lietuvos ribų. Dar vieną gamyklą kompanija turi Rusijoje.

„Tai ne paskutinė gamykla Baltarusijoje, o tik pirma“, - žadėjo E. Valentinavičius.

Aplankė ir A. Lukašenka

Antradienį, dieną prieš oficialų industrinio komplekso atidarymą, gamyklose apsilankė ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Kaip pasakojo VMG generalinis direktorius Viktoras Adomaitis, A. Lukašenka šiam projektui pritarimą davė dar prieš trejus metus, o kartu prižadėjo atvykti ir į atidarymo ceremoniją.

Diena anksčiau nei oficialus atidarymas į Mogiliavą užsukęs Baltarusijos prezidentas aplankė kompleksą ir išsakė savo nuomonę apie projektą.

„Jis teigė, kad tokio gero rezultato iš mūsų nesitikėjo, - pasakojo V. Adomaitis. - Iš jo buvo jaučiamas didelis palaikymas ir anksčiau. Po vizito pakvietė vėl kreiptis, jei turėsime naujų projektų“.

Siūlo investuoti į Kalugą

V. Adomaitis prasitarė, kad investicijos į Rytus tikrai nėra paskutinės. Rudenį žadama vykti žvalgytis į Vitebską Baltarusijoje.

Apie 90 proc. savo produkcijos parduodančių „Ikea“ tinklui įmonių vadovai pastebi, kad „Ikea“ žengia naują etapą – plečiasi į Rytus, todėl norima eiti kartu su ja.

Taip pat baldų gamintojai jau spėjo sulaukti pasiūlymo investuoti Kalugos srityje. VMG ir SBA atstovus nustebino atvykusi delegacija ir pasiūliusi geras sąlygas investicijoms Rusijos vakaruose.

„Lietuvoje daug kalbama apie užsienio investicijų pritraukimą, bet iš tiesų nieko nedaroma. Čia – daro. Baltarusijoje per 3 mėnesius gavome visus reikalingus dokumentus, įmonę čia galima atidaryti per kelias valandas“, - kalbėjo VMG valdybos pirmininkas S. Paulauskas.

DELFI primena, kad SBA taip pat turi baldų gamyklą „Novo Mebel“ Rusijoje bei trikotažo gamyklą „Mrija“ Ukrainoje.

VMG užsienyje turi medienos perdirbimo įmones „Wood Industry“ Ukrainoje, „LogDrev“ ir „VMG Industry“ Baltarusijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)