Pienas iš Europos jau keliauja pas Baltarusijos pienininkus perdirbimui, kad vėliau būtų nukreiptas į Rusijos rinką. Tiekimas iš Baltijos šalių ir Lenkijos prasidėjo rugsėjį.

Kaip pasakojo Rusijos leidinys „Nezavisimaja gazeta“, tarp pirkėjų kilęs ažiotažas kurį laiką išlaikė aukštas kainas, tačiau vėliau Baltarusijos įmonės leido suprasti, kad pačios ketina uždirbti iš kaimynų problemų, todėl iš Europos pirks žaliavą, ją perdirbs ir parduos Rusijai.

Teisę importuoti pieną iš Europos gavo 13 Baltarusijos pieno perdirbimo įmonių. Baltarusijos Žemės ūkio ir maisto ministerijos Užsienio ekonomikos skyriaus vadovas Aleksejus Bogdanovas pranešė, kad rugsėjo pradžioje į šalį iš Europos atkeliavo pirmosios pieno produkcijos siuntos.

„Anksčiau tokio tiekimo iš Europos Sąjungos nebuvo. Mums savo žaliavos pakako. Be to, ES buvo aukštos kainos. Įvedus embargą europiečiai turėjo du kelius – arba išpilti pieną į kanalizaciją, arba sumažinti kainas. Jie pasirinko antrą variantą. Todėl kainos krito, mums naudinga pirkti pieno žaliavą ES“, – pareiškė A. Bogdanovas.

Jo teigimu, šiandien Baltarusijos perdirbėjų pajėgumai išnaudojami maždaug 70 procentų, o tai reiškia, kad iš Europos atkeliavusiam pienui perdirbti galima pajungti ir likusius 30 procentų.

Be pieno žaliavos lenkai norėtų Baltarusijai parduoti savo vaisius ir daržoves. Baltarusijos atstovai nuolat pažymi, kad jokio etikečių „perklijavimo“ jie neleis, o į Rusiją keliaus tik perdirbta produkcija.

Tiesa, šaltiniai Rusijoje tvirtina, kad Maskvos restoranuose pasirodė nuo senų laikų kaip itališkas žinomas produktas, parmezano sūris, su užrašu „pagaminta Baltarusijoje“.

Paskaičiavę visas turimas galimybes, Baltarusijos pareigūnai pareiškė, kad yra pasirengę į Rusiją tiekti 38 procentais daugiau nei pernai pieno produkcijos ir 30 procentų – mėsos produktų. Tai pranešė Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministro pavaduotojas Vasilijus Sedinas.

Oficialiai nepranešama iš kus bus gauta mėsa, kurios stygius jaučiamas dėl afrikinio kiaulių maro. Neoficialiais duomenimis, Baltarusijai parduoti kiaulieną tolimesniam perdirbimui pasirengę netgi JAV ir Kanada.

Jau pasirodė pirmieji Baltarusijos užsienio ekonomikos pasiekimų rezultatai. Kaip pranešė Baltarusijos Žemės ūkio ir maisto ministerija, šis rugpjūtis iš maisto eksporto atnešė 7,2 procento (325 mln. dolerių) daugiau pajamų valiuta. Sūrio baltarusiai pardavė 1,5 karto, mėsos – 1,3 karto, sauso pieno – 1,2 karto, nenugriebto pieno produktų – 1,9 karto daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)