„Vakarų sankcijų fone susidūrėme su valstybės įsiskolinimų užsienio valiuta sunkumais. Darbas su kai kuriomis tarptautinėmis finansų institucijomis pristabdytas. Todėl šiame etape bendradarbiavimas su ilgamečiu mūsų partneriu – EASPF – yra pagrįstas ir naudingas finansiniu požiūriu. Beje, pradėta rengti ketvirtoji EASPF [kreditavimo] programa“, – teigiama Baltarusijos finansų ministerijos spaudos tarnybos pranešime.

Kita vertus, Baltarusijos ministerija paneigė šalies ir Rusijos žiniasklaidos pastarojo meto pranešimus, neva Minskas naujo EASPF finansavimo sulauks tik su sąlyga, kad Baltarusijos rublis bus tvirtai susietas su Rusijos rubliu arba bus įvesta vadinamosios Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės bendra valiuta.

EASPF anksčiau skelbė, jog Minskas kreipėsi finansinės pagalbos, derybos dėl jos sąlygų pradedamos.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka rugpjūtį pareiškė, kad Baltarusija prašo Rusijos suteikti naują kreditą per EASPF vietoj iš Tarptautinio valiutos fondo prašytos 940 mln. JAV dolerių dydžio paskolos kovai su koronaviruso užkrato plitimu, kurios paraiška nebuvo patenkinta, nesutarus dėl sąlygų.

Europos Sąjunga, JAV, JK ir Kanada birželio mėnesį išplėtė sankcijas Baltarusijai, užkirsdama jai galimybes skolintis Vakarų rinkose. Naujieji suvaržymai, įskaitant taikomus svarbiems ekonomikos sektoriams, papildė virtinę kitų sankcijų A. Lukašenkos režimui, paskelbtų po pernai rugpjūtį įvykusių šalies prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai nepertraukiamai vadovaujantis lyderis.

Baltarusijos valstybės užsienio skola siekia 15,8 mlrd. eurų, o jos turimos tarptautinės oficialiosios atsargos dengia tik 46 proc. šios sumos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)