„Pastaruoju metu darbo rinkoje tiek ES, tiek Lietuvoje neturime jokių didelių nerimą keliančių ženklų, nedarbas yra Europoje šiuo metu vienas mažiausių ir turime Lietuvoje taip pat nedarbą mažesnį nei ES vidurkis. Kalbant apie tai, kas vyksta, Europa, kaip ir Lietuva, šiuo metu sprendžia kitą iššūkį – visoje Europoje yra net 4 mln. laisvų darbo vietų, kurios šiuo metu laukia trūkstamų darbuotojų“, – Trišalės tarybos posėdyje antradienį sakė I. Balnanosienė.

Anot jos, Lietuvoje taip pat jaučiamas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas.

„Kaip pasisakė Tarptautinė darbo organizacija, tai migracija tampa vienu iš ES prioritetų kitų metų ir mes kalbame nebe tik apie trečiųjų šalių piliečių migraciją, bet ypatingą dėmesį ES planuoja skirti migracijai Sąjungos ribose“, – sakė tarnybos vadovė.

Ji taip pat kalbėjo, kad Lietuvoje nedarbas per metus sumažėjo daugiau nei ES vidurkis ir daugiau nei kaimyninėse šalyse – Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Užimtumo lygis Lietuvoje šiuo metu yra aukščiausias per pastaruosius 24 metus.

„Užimtumo lygis, turime teigiamas prognozes, Lietuvoje jis šiuo metu siekia 75,2 proc., jei žiūrėtume tuo laikotarpiu nuo 1998 metų, nuo kada šis rodiklis Lietuvoje stebimas, tai jis aukščiausias per visą stebėjimo laikotarpį“, – sakė I. Balnanosienė.

Anot jos, 2021 metų trečiąjį ketvirtį buvo pasiektas iki pandemijos buvęs užimtumo lygis, šiuo metu jis yra 2 proc. aukštesnis negu prieš metus.

Registruotas nedarbas Lietuvoje spalį ūgtelėjo 0,2 punkto iki 8,3 proc., bet buvo 2,6 punkto mažesnis nei prieš metus.

„Kalbant apie registruotą nedarbą, apie darbo rinką rudeninę, darbo rinkoje fiksuojame nedidelį lėtėjimą, tai sezoninia dalykai, kasmet rudenį darbo rinka sulėtėja, nedarbas truputį išauga“, – kalbėjo tarnybos vadovė.

Lapkričio 1 dieną buvo registruota 144,6 tūkst. darbo ieškančių asmenų – 1,8 proc. daugiau nei prieš mėnesį. Tačiau tai – 45,2 tūkst. asmenų mažiau nei 2021-aisiais tokiu pat laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją