Daugiausia tam įtakos turėjo keleivių vežimo oro transportu paslaugų, drabužių, atostogų išvykų, daržovių, farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, mėsos ir jos produktų, avalynės, tabako gaminių kainų padidėjimas bei elektros energijos, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,5 proc., paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 4,3 proc., rinkos kainos padidėjo 0,8 proc.

2023 m. balandį, palyginti su kovu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 4,9 proc.

Daugiausia sumažėjo elektros energijos (14,2 proc.), šilumos energijos (9,1 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (4 proc.), kietojo kuro (1,4 proc.), bet padidėjo gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (1,8 proc.) kainos.

Dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 3,6 proc. Drabužiai pabrango 3,9 proc., avalynė – 3,7 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,6 proc. Labiausiai pabrango šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, tešlos gaminiai su mėsa, alyvuogių aliejus, kūdikių maistas, kava, bet atpigo saulėgrąžų aliejus, vaisių ir daržovių sultys, užšaldytos jūros gėrybės, sviestas ir sviesto produktai, riešutai. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo svogūnų, morkų, greipfrutų, vėlyvųjų baltagūžių kopūstų, bet sumažėjo žaliųjų vynuogių, žiedinių kopūstų, špinatų, gūžinių salotų, ilgavaisių agurkų kainos.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,9 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (31,1 proc.), vežimo jūra (6,3 proc.), benzino (2,5 proc.), dviračių (1,9 proc.) kainų padidėjimas bei dyzelinių degalų (6,6 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,3 proc.) kainų sumažėjimas.

2023 m. balandžio metinė (2023 m. balandį, palyginti su 2022 m. balandžiu) infliacija sudarė 14,5 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, elektros energijos, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, automobilių, dujų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, alaus, farmacijos gaminių kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 15,3 proc., paslaugų – 12,2 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 17,3 proc., rinkos –14 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją