„Deja egzistuoja vienas pavojus. Likus keletui dienų iki užfiksuoto rekordo, SWIFT pranešė, kad Europos Parlamento (EP) parengtoje rezoliucijoje siūloma pašalinti iš šios sistemos Rusijos bankus, tokiu būdu protestuojant prieš Rusijos vykdomą agresiją Ukrainoje. JAV politikai netiesiogiai taip pat daro įtaką Belgijoje įsikūrusiai SWIFT“, - rašo „Financial Times“.

Kol kas SWIFT atsisako komentuoti šią situaciją, tačiau, „Financial Times“ leidinio turimais duomenimis, šią savaitę ketinama išplatinti neįprastą pranešimą, kad SWIFT „gailisi dėl spaudimo“ ir informuoja, kad „būdama visuomenei naudinga pasaulinio sisteminio pobūdžio įmone, neturi galių priimti sprendimus dėl sankcijų“, jei tik EP neprivers jos tai padaryti.

Jei SWIFT vis dėlto sutiks su sankcijomis, Rusija nuo to gali stipriai nukentėti, nes Rusijos bankai remiasi šia sistema, atliekant vidinius ir tarptautinius pinigų pervedimu. Galimos ir didesnio masto pasekmės, susijusios su pasaulinių institucijų vaidmeniu. „Ar išliks institucijos, kurios XX a. pabaigoje jungiamąja jėga padėjo suglaudinti pasaulį? O galbūt politinės rietenos nutrauks ekonominius saitus?“ – rašo „Financial Times“.

Vašingtone esančių politikų manymu, atskyrimas nuo SWIFT – tai turbūt pati baisiausia sankcija, kuri tik gali būti panaudota prieš Maskvą. „Tačiau SWIFT vadovų manymu, šis sprendimas – tai pavojingas įgeidis ir išankstinis nusistatymas. Be to, jie baiminasi, kad tai paskatins ne Vakarų valstybes kurti konkuruojančias sistemas, skirtas apsiginti nuo potencialių pavojų iš JAV ateityje“, - rašo „Financial Times“.

Rusijos valdininkai jau buvo įspėję apie norą sukurti alternatyvas SWIFT sistemai. Neseniai su Kinija buvo aptarta galimybė sukurti bendrą platformą. Anot ekspertų, dėl šių priežasčių pasaulis gali būti padalintas į dvi dalis arba keletą tarptautinių mokėjimo sistemų, o tai susilpnintų apmokėjimų efektyvumą pasauliniu lygmeniu.

Vašingtonui atėjo laikas sunerimti, nes alternatyvių sistemų sukūrimas reikštų nuostolius visiems pasaulinės finansų sistemos dalyviams, teigiama „Financial Times“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (834)