Baiminamasi, kad tokiu atveju labiausiai nukentėtų JK finansų, sveikatos apsaugos, informacinių technologijų ir telekomunikacijų sektorius. Būtent čia dirbantys užsieniečiai yra labiausiai pasiryžę išvykti iš šalies, jeigu ir toliau jų statusas liks neaiškus.

Tokį jų požiūrį atskleidė specialus tyrimas, kurio rengėjai apklausė geriausiose 250 JK įmonėse dirbančius ES piliečius. Net 56 proc. respondentų tikimybę išvykti dar nesibaigus „Brexit“ deryboms įvertino kaip „labai tikėtina“ arba „gana tikėtina“.

Tą patį klausimą uždavus sveikatos apsaugos sektoriuje dirbantiems užsieniečiams, teigimai atsakė net 84 proc. respondentų.

Apklausa taip pat atskleidė, kad nuo pernykščio referendumo net 70 proc. užsieniečių darbo vietoje susidūrė su diskriminacijos užuominomis, o 38 proc. jaučiasi pažeidžiami dėl savo pilietybės. Ketvirtadalis baiminasi, kad dėl to jie gali prarasti darbo vietą.

Jeigu apklausos prognozės artimiausioje ateityje virstų realybe, JK darbdaviai susidurtų su milžinišku protų nutekėjimu ir personalo trūkumu, kuris jaučiamas jau dabar.

Tikimasi, kad šios apklausos rezultatai bus papildoma priemonė spaudžiant JK vyriausybę kaip įmanoma greičiau užtikrinti ES piliečių teises šalyje ir šį klausimą paversti prioritetiniu „Brexit“ derybose. Valdantieji konservatoriai kol kas aiškaus atsakymo užsieniečiams neturi.

Žinia, prie darbuotojų išvykimo nemažai prisideda ir patys darbdaviai, savo biurus perkeldami į kitas ES valstybes. Tai itin jaučiama tarp tarptautinių finansų sektoriaus kompanijų.