Šiandien buvo pabaigta dalis ikiteisminio tyrimo, didelio ir sudėtingo dėl Ūkio banko piniginių lėšų iššvaistymo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, piktnaudžiavimo tarnyba, juridinių asmenų įsteigimo neteisėtai veiklai nuslėpti“, – žurnalistams antradienį sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas.

Jo teigimu, tyrime įtarimai pareikšti 13 asmenų, įtariant, kad jie veikė organizuotoje grupėje. Tarp jų – pagrindinis banko akcininkas Vladimiras Romanovas, buvę banko stebėtojų tarybos, valdybos nariai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas Robertas Šadianecas sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad įtariamieji, piktnaudžiaudami savo tarnybine padėtimi, suteikė Ūkio banko paskolas savo valdomoms bendrovėms ir tokiu būdu buvo iššvaistyta per 40 mln. eurų.

„Nusikalstamu būdu įgytos lėšos buvo legalizuotos pasinaudojant 80 juridinių ir fizinių asmenų sąskaitomis. Už jas įsigytas nekilnojamasis turtas Jungtinėje Karalystėje, dalis pinigų buvo panaudota Baltarusijoje įregistruotos bendrovės įstatiniam kapitalui padidinti“, – kalbėjo R. Šadianecas.

Pasak jo, ikiteisminio tyrimo metu apklausta per 120 liudytojų, kreiptasi į užsienio valstybes: Meno salą, Didžiąją Britaniją, Šiaurės Airiją, Šveicariją, Italiją, Baltarusiją, Švediją, taip pat Rusijos teisėsaugos institucijas.

„Šiandien bylos medžiaga sudaro 346 tomus, bet bylos medžiaga, aišku, didės“, – sakė jis.

Generalinė prokuratūra 2013 metų vasarį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke, Lietuvos bankui pateikus informaciją dėl 2005–2012 metais sudarytų įtartinų sandorių.

Generalinė prokuratūra buvusį Ūkio banko savininką V. Romanovą paskelbė įtariamuoju dėl didelės vertės banko turto iššvaistymo. Prieš šešerius metus jis slapta išvyko į Rusiją.