Mokėjimų įstatymo pakeitimuose numatyta teisė turėti vieną pagrindinę mokėjimo sąskaitą, kuriai būtų taikomas specialius reguliavimas. Tačiau tai neribos gyventojų teisės turėti kitas sąskaitas, kurioms kredito įstaigos galės taikyti standartinius įkainius.

Finansų ministras Rimantas Šadžius pabrėžia, kad paslaugos, įeinančios į pagrindinės sąskaitos paslaugų krepšelį, nemokamai būtų teikiamos pašalpos išmokas gaunantiems asmenims, kurių skaičius Lietuvoje siekia apie 50 000, o kitiems asmenims būtų nustatyta maksimali paslaugų krepšelio kaina.

Seimui svarstant Atsiskaitymų grynaisiais ribojimo įstatymo projektą, girdėti argumentų, kad ribojimai naudingi bankams, nes, klientams aktyviau vykdant negrynųjų pinigų operacijas, bankai gaus daugiau pajamų iš komisinių. „Mokėjimų įstatymo pakeitimais būtent ir siekiame kuo skubiau teisiškai reglamentuoti, kad atsiskaitymų grynaisiais ribojimas vieniems netaptų pasipelnymo priemone, kitiems – didesnių išlaidų priežastimi“, − aiškina pakeitimų svarbą finansų ministras Rimantas Šadžius.

Parengtas Mokėjimų įstatymo projektas taip pat įgyvendina ES reglamentą dėl tarpbankinio mokesčio už atsiskaitymus bankų kortelėmis. Juo nustatomas 0,2 proc. maksimalus sandorio vertės tarpbankinis mokestis, atliekant mokėjimus debeto kortele, ir 0,3 proc. − kredito kortele. Apskaičiuota, kad nuo Reglamento tiesioginio taikymo Lietuvoje dienos, t. y. gruodžio 9 d., šis tarpbankinis mokestis, atsiskaitant ir debetine, ir kreditine kortele, sumažės apie 5 kartus.

Ministro R.Šadžiaus nuomone, įstatymu reglamentavus pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšelį, maksimalią banko paslaugų krepšelio kainą, taip pat - sumažinus mokesčius už atsiskaitymą banko kortelėmis, bus žengtas socialiai teisingas žingsnis, apsaugant gyventojų – bankų klientų – interesus ir tuo pat metu nepažeidžiant kredito įstaigų interesų.

Mokėjimų įstatymo pakeitimais taip pat bus sudarytos galimybės gyventojams greitai ir paprastai perkelti savo mokėjimo sąskaitą, lėšas ir mokėjimo operacijas iš vieno mokėjimo paslaugų teikėjo į kitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)