Baidarių nuomotojai jau ne vieną pavasario mėnesį žymisi kalendoriuje klientų užsakymus ir prognozuoja, kad sunkmetis nesumažins kasmet vis didėjančio keliautojų baidarėmis skaičiaus. Vieni jų teigia, jog šįmet kaip niekad daug žmonių sulaukė jau gegužės mėnesį. Kiti nenoromis pripažįsta, kad dalis klientų verkšlena dėl nuolaidų ir trumpina kelionės laiką.

Dauguma atplauks birželį

Baidarių nuoma Lietuvoje - nesezoninis verslas, mat entuziastų paplaukioti jomis šaltame vandenyje atsiranda ištisus metus, tokią išvadą padaręs UAB "Upių labirintas" vadovas Povilas Pelanis. Jis LŽ tikino, kad taip pat daugėja užsieniečių, norinčių patirti nuotykių šaltose Lietuvos upėse ir pažinti mūsų šalies kraštovaizdį. Pasak pašnekovo, daugiausia atvyksta anglų, taip pat ispanų, lenkų, latvių. "Klientų sulaukiame ne tik vasarą, bet ir rudenį, žiemą, pavasarį. Šįmet geriausias mėnuo buvo gegužė. Žmonės linkę labiau derėtis dėl kainų ir prašo įvairių nuolaidų. Mes planuojame nuolaidas taikyti iki birželio vidurio, o visai įsibėgėjus sezonui kainas bandysime išlaikyti pernykštes", - sakė jis.

Kad krizė šiek tiek jaučiama ir norėtų turėti daugiau užsakymų, LŽ pripažino "Šakarvos valtinė" vadovas Rimvydas Grušnius. Tačiau, jo teigimu, dažniausiai gegužę baidarės dar nenuomojamos visu pajėgumu, tad net ir šį savaitgalį norintieji tikrai galės išsinuomoti baidarę dienai ar dviem. "Suprantama, kad sezonas prasideda stojus geriems orams, t. y. birželį, kai ir ateina didieji užsakymai, paprastai mėnesiui į priekį. Baidares galime išnuomoti visuomet, nes viskas priklauso nuo nuomotojo: kai patys pritrūkstame, galime pasiskolinti iš tų, kas jų turi laisvų", - dalijosi patirtimi verslininkas.

Nuoma nepigs 

Šiuo metu savaitės vidury baidarių nuomos kaina yra apie 40-50 litų dienai, šeštadienį ir sekmadienį dvivietė baidarė kainuoja jau 70-80 litų, o dviem dienoms - 120-150 litų. Pasak P.Pelanio, žmonės dažniau nuomojasi savaitgaliais, tačiau pasibaigus mokslo metams paprastomis dienomis mėgsta keliauti studentai. "Šįmet, kaip niekad, jau gegužės mėnesį klientai dažniau nuomojasi baidares darbo dienomis. Dažniausiai - porai dienų, tačiau pasitaiko norinčiųjų išsinuomoti ir ilgesniam laikui. Dabar yra atvykusi anglų kompanija, kuri planuoja būti 6 dienas", - pasakojo jis.

Įmonė turi apie 100 baidarių ir, pasak P.Pelanio, jau birželio mėnesį paprastai jos visos būna išnuomotos. Įmonės savininkas tikisi, kad šiemet baidarių nuomos paklausa bus ne prastesnė nei pernai.

Kaip sakė R.Grušnius, daugiausia baidarių išnuomojama savaitgaliais, ir dažnai didelėms grupėms, o darbo dienomis nuomojasi šeimos. Kai upėje ramiau - mažiau baidarėmis plaukiančių žmonių, ir kainos žemesnės. "Kol kas dėl pablogėjusios finansinės padėties patrumpėjo vos keli užsakymai. Paprastai savaitgaliais žmonės baidares nuomojasi dviem dienoms, šeimos su vaikais - vienai dienai, bet nuolat būna ir daugiadienių turistų, kurie išplaukia visai savaitei", - dėstė jis. R.Grušnius pažymėjo, kad šįmet nuomos kainos liko tokios pačios.

Nuomojasi ir užsieniečiai 

Baidares nuomojantys verslininkas klientams siūlo ir kitas poilsio paslaugas, pavyzdžiui, pasikaitinti pirtelėje ant ratų, kuri yra atvežama į stovyklautojų nurodytą vietą. Toks malonumas kelioms valandoms kainuoja apie 200 litų ir tokio poilsio pranašumus atranda vis daugiau turistų.

Daugėja ir organizuotų užsienio turistų, kurie paprastai baidarėmis keliauja per Baltijos kraštus. "Pasirašius bendradarbiavimo sutartis su kelionių agentūromis, jos siunčia turistus iš Lenkijos ir net Naujosios Zelandijos pas mus. Mes esame tik tarpinė stotelė, bet atsiliepimų sulaukiame visuomet gerų", - pasakojo verslininkas.