„Kad ir kaip liūdna, Malaizijos avialinijų lėktuvo, kurį, tikėtina, numušė nevalstybinės struktūros, gavusios iš Rusijos daug ginklų, katastrofa gali paskatinti mūsų Europos partnerius sugriežtinti savo poziciją (sankcijų klausimu)“, – teigė B. Obama.

Jis konstatavo, kad ES ir Rusija susijusios glaudžiais tarpusavio santykiais ekonomikos srityje, informuoja newsru.com. Šia aplinkybe JAV prezidentas paaiškino „kai kurių europiečių nenorą“ reaguoti į Maskvos veiksmus, keliančius Vašingtono nepasitenkinimą.

Visgi pastaruoju metu Europa ima veikti ta pačia linkme, kaip JAV, mano šios šalies vadovas. „Ne taip greitai, kaip mums norėtųsi, bet jie tai daro“, – sakė jis.

Gali būti, kad tokios mintys B. Obamai kilo po tą pačią dieną įvykusio pokalbio telefonu su Olandijos premjeru Marku Rutte‘u. Kaip pranešė Baltieji Rūmai, sutapo valstybių lyderių nuomonės, kad „tarptautinei bendruomenei reikėtų ir toliau griežtinti sankcijas Rusijos atžvilgiu dėl padėties Ukrainoje“.

B. Obama ir M. Rutte‘as „aptarė esamą padėtį rytinėje Ukrainos dalyje ir ten besitęsiančius karinius veiksmus bei sutiko, kad Rusija nevykdo sąlygų, kurias jai anksčiau pateikė JAV ir Europos Sąjungos lyderiai“. 

Šalių vadovų nuomone, Rusija nesiliovė eskaluoti situacijos Ukrainos Rytuose.

„Visi požymiai rodo, kad Rusija toliau ginkluoja ir aprūpina separatistus Ukrainos Rytuose, kurie atsakingi už mirtinus agresijos protrūkius prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas“, – teigė B. Obama ir M. Rutte‘as.

Jie sutiko, kad negalima leisti Rusijai destabilizuoti padėties Ukrainoje, kad tokie veiksmai turi kainą ir kad, be abejo, tarptautinei visuomenei teks įvesti papildomų sankcijų. Baltieji Rūmai pranešė, kad B. Obama tą pačią dieną kalbėjo telefonu su Australijos ministru pirmininku Tony‘u Abbotu.

Liepos 24 d. ES praplėtė sankcijas Rusijai – įtraukė į juodąjį sąrašą 15 asmenų ir 18 įmonių. Ekonomikos sektorių sankcijų įvedimą kol kas atidėjo.

Baltieji Rūmai neplanuoja dabar pat įvesti daugiau sankcijų Rusijai. Taip prieš dieną pareiškė Baltųjų Rūmų atstovo spaudai pavaduotojas Ericas Schultzas lydėjęs B. Obamą į kelionę į Kaliforniją. Praėjusią savaitę JAV priėmė daugiau sankcijų prieš Rusiją, kurios buvo taikomos bankams ir įmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)