Apie tai – pokalbis su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomuoju direktoriumi Laurynu Vilimu ir Socialdemokratų partijos frakcijos nariu Broniumi Bradausku.

– Pone Bradauskai, jūs esate vienas įstatymo pataisų iniciatorių. Kodėl jums netiko naujoji tvarka, galiojanti nuo šių metų rugsėjo 2 dienos?

B. Bradauskas: Man gali patikti, gali ir nepatikti. Bet aš atstovauju rinkėjams, kurie buvo labai nepatenkinti. Tai protu nesuvokiama akcija. Kaip galima neatskirti manęs nuo 18 metų jaunuolio? Gal ir būčiau patenkintas, kad jaunai atrodau, bet, iš tikrųjų, taip nėra. Buvau Azijos šalyse ir ypač Vietname man žmonės atrodo vienodi, Amerikoje taip pat vyresnius ar jaunesnius juodaodžius sunku atskirti. Bet Lietuvoje viskas aišku, kaip galima neatskirti? Senjorai prie kasų krapšto dokumentus, randa, neranda, neša butelius atgal į lentyną. Kam šito reikia?

– Pone Vilimai, kokio tikslo jūs siekėte?

L. Vilimas: Pagrindinis tikslas – eliminuoti bet kokią kasininkų galimybę nuspėti jauno žmogaus amžių ir padaryti klaidą parduodant svaigalus nepilnamečiams. Akivaizdu, kad 15-17 metų jaunuoliai gali atrodyti vyresni. Tikrai galima apsirikti. Tai brangiai kainuoja visuomenės sveikatos požiūriu. Be to, inicijuodami šią akciją norėjome atkreipti dėmesį, kad alkoholio vartojimas – labai didelė problema. Norėjome pasakyti visuomenei, kad alkoholis nėra paprasta prekė. Tai ne sūrelis, batonas ar panašiai, o prekė, kurią įsigydamas pirkėjas turi jausti atsakomybę.

Laurynas Vilimas

– Teigiate, kad nuo rugsėjo 2 dienos jūsų asociacijos įmonėse – didžiausiuose prekybos tinkluose Lietuvoje – beveik dešimtadaliu sumažėjo alkoholio pardavimai. Tai tiesa?

L. Vilimas: Taip. Ir ne tik didžiuosiuose tinkluose, bet ir „Aibėje“ bei kooperatyvuose – sistemose, kurios jungia apie 1,5 tūkstančio mažų parduotuvių. Bendras alkoholio pardavimas nuo rugsėjo 2 dienos sumažėjo beveik 9 proc. Tai yra 40 tūkstančių degtinės butelių arba 230 tūkstančių pusės litro alaus butelių per dieną. Tiek alkoholio parduodame mažiau. Manau, kad tie skaičiai gali nepatikti nebent Finansų ministerijai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai, nes tai įtakos akcizų surinkimą.

– Pone Bradauskai, ką apie tai manote?

B. Bradauskas: Keista girdėti, kad tokiu būdu suvaldėme alkoholizmą Lietuvoje. Suprask, parodyk pasą ir nustosi gerti. Nieko panašaus.

– Bet pardavimai sumažėjo?

B. Bradauskas: Sumažėjo vienuose tinkluose, o kituose gal padidėjo.

Bronius Bradauskas

– Ar, inicijuodamas įstatymo pataisas, jūs domėjotės Finansų ministerijos duomenimis? Gal ji jau galėjo pateikti kažkokius skaičius?

B. Bradauskas: Pagal prekių rūšis netikrinau, bet akcizų surinkimas vykdomas neblogai, per 9 mėnesius surinkta 20 milijonų eurų daugiau nei prognozuota. Tačiau kalbame ne apie tai. Lazda visada turi du galus. Jei vienoje vietoje mažini pardavimus, šešėlis, kontrabanda nesnaudžia.

– Pone Bradauskai, skaičiai išties dideli – 90 procentų prekybos įmonių alkoholio pardavimai sumažėjo beveik dešimtadaliu. Ar tai nėra svarbu?

B. Bradauskas: Ar jūs tikrinote tuos skaičius? Ne? Tai prekybininkai taip sako.

– Gal vertėjo dar palaukti, kol Finansų ministerija pateiktų tikslius skaičius kaip keitėsi alkoholio akcizų dinamika?

B. Bradauskas: Žmonės visiškai nesupranta šitos prekybininkų akcijos. Tenka dalyvauti susitikimuose su žmonėmis ir visi sako – koks kvailas Seimas, kokia kvaila vyriausybė, priėmusi įstatymą, reikalaujantį rodyti dokumentą. Niekas nesupranta, kad tai prekybininkų išsigalvojimas ir visą kaltę suvertė Seimui.

– Ir jūs išsigandote, kad per rinkimus jus nubaus vyresnio amžiaus girtuokliai?

B. Bradauskas: Nežinau, gal čia kokia sąmokslo teorija? Gal jie specialiai prieš rinkimus tokią akciją padarė? Galima tik spėlioti.

– Manote, kad prekybininkai tokiu būdu kariavo su politikais?

B. Bradauskas: Taip. Bet jie, skelbdami karą Seimui ir vyriausybei, nepagalvojo, jog gali ir pralaimėti tame kare.

– Pone Vilimai, ką apie tai manote?

L. Vilimas: Labai apmaudu girdėti tokius pono Bradausko pamąstymus ir sąmokslo teorijas. Kažkodėl politikai pamiršta labai svarbų dalyką – ši akcija greičiausiai nebūtų prasidėjusi be Sveikatos apsaugos ministerijos pritarimo, kuriai vadovauja socialdemokratų ministras.

B. Bradauskas: Šis klausimas partijos frakcijoje niekada nebuvo svarstytas.

– Bet ministras juk turi įgaliojimus veikti? Jis prisiekęs Seime, atsako už sveikatos sistemą. Jo nuomone, tai efektyvus būdas.

B. Bradauskas: Ministras negali priimti sprendimų, kurie liečia visą Vyriausybę, Seimą ir panašiai.

– Manote, kad tai kenkia dabartinei valdžiai? Žmonės pyko ant visos valdžios?

B. Bradauskas: Taip. Žmonės ir taip dėl visko kaltina valdžią, o čia dar tokie absurdiški reikalavimai.

– Pone Vilimai, kaip dabar elgsis jūsų asociacija? Pacituosiu įstatymą: „Alkoholinių gėrimų pardavėjai iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens privalo reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik tuo atveju, kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis, negu nurodyta šio straipsnio 4 dalies 3 punkte“. Šis punktas sako, kad draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems kaip 18 metų. Jeigu toks asmuo nepateikia jo amžių liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus. Formaliai žiūrint, teisinės sąlygos tęsti jūsų pradėtą iniciatyvą yra. Jei nutarsite, galėsite tęsti, nes niekas neįrodys, kad pardavėjui nekilo abejonių dėl, pavyzdžiui, pono Bradausko amžiaus?

L. Vilimas: Jei tokios iniciatyvos ir tokių rezultatų nereikia, Seimui ant ragų nelipsime. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, ką Seimas priėmė. Jis alkoholį nepilnamečiui pardavusiam pardavėjui suteikė galimybę bet kuriame teisme įrodinėti, kad jam (pardavėjui) nekilo abejonių dėl pirkėjo amžiaus, nes šis pasirodė esąs vyresnis. Pagal antradienį priimtas pataisas, prekybininkas dokumento gali pareikalauti tik tada, kai jam kyla abejonių.

– Pone Bradauskai, kuri problema didesnė – ar pykstantys rinkėjai, ar geriantis jaunimas?

B. Bradauskas: Šiuo įstatymu geriančio jaunimo nesureguliuosi. Kaip nepilnamečiai nusiperka alkoholio? Jiems nuperka vyresni. Labai didelė problema – kontrabanda, naminės degtinės, pilstuko vartojimas. Apie tai reikia galvoti, o ne skelbti akcijas prekybos įmonėse, kur pardavimo kontrolė ir taip veikia neblogai. Žmonių pyktį iššaukė neadekvatūs reikalavimai.

– Pone Vilimai, panašu, kad politikai jums siunčia žinią, jog būtent jie neš kovos su alkoholio vartojimu vėliavą? Ne verslas, ne prekybininkai prisiims laurus už pergales, kentės už pralaimėjimus, o politikai?

L. Vilimas: Jei tai akivaizdu jums, manau, akivaizdu ir visiems kitiems. Deja, konkrečios priemonės, konkretūs rezultatai ir verslo apsisunkinimas kilnaus tikslo vardan nebuvo priežastis palaikymui. Mes galvojame, kad prasigėrusios tautos etiketė yra labai didelis įžeidimas. Bet iš Seimo narių išgirdome, kad didesnis įžeidimas – simbolinis veiksmas perkant alkoholį.

B. Bradauskas: Jūs pats pasakėte, kad tai simbolinis veiksmas. Kam to reikia?

L. Vilimas: Rezultatai akivaizdūs.

B. Bradauskas: Ar jūs tikras, kad tie 9 dar nepatikrinti procentai dėl sumažėjusio alkoholio pardavimo susidarė dėl to, kad spragą užpildė kontrabanda, pilstukas?

– Jei būsite išrinktas į kitą kadenciją, jau bus galima patikrinti oficialius akcizo surinkimo duomenis. Jei paaiškės, kad alkoholio pardavimai tikrai sumažėjo 9 procentais, ką darysite? Atsiprašysite?

B. Bradauskas: Man reikia vienintelio įrodymo – kad žmonės ateitų ir pasakytų: mečiau gerti, nes parduotuvėje reikia parodyti pasą. Tada patikėsiu.