Aukščiausiasis Teismas pirmadienį atmetė indėlio sertifikato turėtojos ieškinį, kuriuo buvo prašoma priteisti iš „Indėlių ir investicijų draudimo“ palūkanas už, jos manymu, pavėluotą indėlių draudimo išmokos mokėjimą, pranešė LAT.

„Snoras“ 2011-ųjų lapkritį buvo pripažintas nemokiu ir visam laikui atšaukta jam išduota veiklos licencija – tai yra, įvyko draudžiamasis įvykis. Pagal galiojusį teisinį reguliavimą draudimo išmokos turėjo būti išmokėtos per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos, tačiau indėlių sertifikatų turėtojus jos pasiekė tik praėjus ketveriems metams – po 2015 metų lapkritį LAT priimtos nutarties.

LAT išplėstinė teisėjų kolegija pirmadienį pažymėjo, kad „Indėlių ir investicijų draudimas“ turi teisę ir pareigą mokėti draudimo išmokas tik konkrečiai nustatytais įstatyme pagrindais, o „Snoro“ draudžiamojo įvykio metu indėlio sertifikatai buvo įtraukti į nedraudžiamų įsipareigojimų sąrašą, todėl pareiga mokėti draudimo išmoką indėlio sertifikatų turėtojams nebuvo nustatyta.

„Snoro“ indėlių sertifikatų turėtojai, negavę draudimo išmokų, teismuose ginčijo indėlių sertifikatų įsigijimo sutartis, prašydami pripažinti jas negaliojančiomis, o sumokėtas lėšas – indėliais. Klausimas, ar indėlio sertifikatas yra draudimo objektas, buvo iškeltas tik Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, šiam 2013 metais savo iniciatyva kreipusis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą dėl prejudicinio sprendimo.

„Vadovaujantis prejudiciniame sprendime pateiktu aiškinimu, buvo konstatuota, kad „Snoro“ indėlio sertifikatams turi būti taikoma indėlių garantijų sistema – kad indėlių sertifikatų turėtojų teisė gauti draudimo išmoką kyla iš ES reguliavimo. Taigi „Indėlių ir investicijų draudimas“ pareiga išmokėti indėlių draudimo išmokas „Snoro“ indėlių sertifikatų turėtojams atsirado tik 2015 metų lapkričio 17 dieną, po nurodytos Aukščiausiojo teismo nutarties priėmimo“, – teigiama LAT pranešime.

Anot LAT, „Indėlių ir investicijų draudimas“ draudimo išmokas indėlių sertifikatų turėtojams išmokėjo per protingą terminą, todėl nėra teisinio ir faktinio pagrindo konstatuoti, kad ji privalo mokėti kompensuojamąsias palūkanas.

LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Snoro“ indėlių sertifikatų buvo išplatinta už daugiau nei 96 mln. eurų, „Indėlių ir investicijų draudimas“ už juos pervedė 24,9 mln. eurų vertės draudimo išmokų. Išmokų suma yra mažesnė, kadangi kai kurie juos įsigiję asmenys turėjo ir tradicinius indėlius ir jau gavo kompensacijas, o bendra išmokos suma negali viršyti 100 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)