"Įtarimą kelia tai, kad dėvėti drabužiai įvežami po pusantro lito už kilogramą, o reeksportuojami už 40-60 litų už kilogramą ir ne į bet kur, o į Jungtines Amerikos Valstijas", - Eltai teigė Bendrosios rinkos departamento vadovo pavaduotojas Romualdas Rauckis, žadantis, jog, išanalizavus informaciją, duomenys bus pateikti atitinkamoms institucijoms.

Nuostabą specialistams sukėlė ir tai, jog praėjusiais metais reeksportuojamų dėvėtų drabužių apimtys išaugo beveik pusantro karto, o jų vertė - net 70 procentų. "Schema gali būti gana paprasta - susitariama su JAV gyvenančiu pirkėju, kad jis pirks prekę už tam tikrą kainą, susigrąžinamas PVM, o niekam nereikalingi dėvėti drabužiai paskui išmetami ar sunaikinami", - savo įtarimus dėstė R.Rauckis.

Šalyje dėvėtų drabužių importu bei prekyba užsiima apie du šimtus bendrovių ir pavienių asmenų.

"Visiškai normalu, kad, tarkim, "Humana", įsiveža dėvėtus drabužius iš Švedijos ir juos reeksportuoja į tokias valstybes kaip Gana, Mozambikas, Tunisas ar Angola, tačiau pagal reeksporto apimtis pirmoje vietoje yra Rusija, o antroje - JAV. Augantis dėvėtų drabužių eksportas į pastarąją šalį ir kelia įtarimų", - neslėpė Ūkio ministerijos pareigūnas.

Per dešimt prėjusių metų mėnesių į Lietuvą buvo įvežta 29,3 tūkst. tonų dėvėtų drabužių už 52,3 mln. litų.

Palyginti su tuo pačiu 2000 metų laikotarpiu, importo apimtys padidėjo 5, o vertė - 9 proc.

Daugiausia dėvėtų drabužių į Lietuvą įvežama iš Vokietijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Danijos bei Šveicarijos.

2001 metų sausio - spalio mėnesiais dėvėtų drabužių eksportas iš Lietuvos sudarė 5,3 tūkst. tonų, o vertė - 12,6 mln. litų. Palyginti su tuo pačiu užpraėjusių metų laikotarpiu, eksporto apimtys ūgtelėjo 47, o vertė - 70 proc.

Drabužių, kurių kilmės šalis nurodoma Lietuva, eskportas sudarė vos 200 tonų. "Kol kas tai tik įtarimai, kadangi būtina daugiau informacijos", - sakė R.Rauckis, žadantis imtis konkretesnio tyrimo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją