Euro zonai pavojų kelia ginčai dėl Italijos biudžeto, didėjanti „Brexit“ be sutarties tikimybė, prekybos įtampa su Jungtinėmis Valstijomis, suirutė besivystančiose rinkose ir augančios naftos kainos.

ECB vadovo M. Draghio spaudos konferencija numatoma ketvirtadienį 15.30 val. Lietuvos laiku. „Kiekybinio skatinimo“ programa buvo skirta euro zonos ekonomikos augimui sustiprinti ir infliacijai prie 2 proc. tikslinės ribos priartinti.

ECB aktyvų pirkimo programą sumažino nuo 30 mlrd. eurų (34 mlrd. JAV dolerių) per mėnesį dabar iki 15 mlrd. eurų per mėnesį nuo spalio iki gruodžio, kai ji bus visiškai užbaigta.

Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos prekybos ginčas tęsiasi. Vašingtonas įvedė tarifus metalų importui ir pagrasino tarifais automobiliams.

Be to, Roma gina savo biudžetą ir ignoruoja tai, kad reitingų agentūra „Moody's“ penktadienį sumažino šalies skolinimosi reitingą.

Briuselis pareikalavo Italijos per tris savaites pristatyti peržiūrėtą biudžetą. Tai - pirmas toks žingsnis prieš Europos Sąjungos šalies vyriausybę.

Europos lyderiams vis nepavyksta pasiekti Europos Sąjungos ir Didžiosios Britanijos „skyrybų“ sutarties. Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Bendrijos numatomas kitų metų kovo 29 dieną.

Spalį taip pat susilpnėjo euro zonos verslo aktyvumas, sulėtėjo gamybos ir paslaugų sektoriai. Tai parodė pirkimo vadybininkų indeksai (PVI).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)