Tačiau tarnyba BNS patvirtino, jog gauna Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos „Rosselkhoznadzor“ pranešimų dėl augalinėje produkcijoje, dažniausiai skintose ar vazoninėse gėlėse aptinkamų kenkėjų.

„Augalininkystės tarnyba visada rimtai vertina tokius pranešimus ir atsižvelgdami į produkciją, kurioje yra aptinkami kenkėjai, griežčiau tikrina į Rusijos Federaciją išvežamus krovinius. Apie taikomas griežtesnes patikras yra oficialiai informuojama ir „Rosselkhoznadzor“, – komentare BNS nurodė tarnyba.

Pasak jos, įvedus apribojimus išvežti prekes nukentėtų jas gabenantys vežėjai bei augalus auginantys ūkininkai. Lietuvos kilmės produkcijai šis „Rosselkhoznadzor“ pranešimas netaikomas.

Dėl iš Lietuvos išvežtose kitų šalių kilmės gėlėse aptiktų karantininių kenkėjų 2020 metais Rusijos tarnyba iš viso atsiuntė virš 120 pranešimų. Per penkis šių metų mėnesius gauti 65 pranešimai dėl gėlėse aptiktų kenkėjų, įtrauktų į Eurazijos Ekonominės sąjungos karantininių organizmų sąrašus. Dažniausiai gėlių kilmės šalimi yra Nyderlandai, Kenija bei Italija.

Tarnybos duomenimis, pernai iš viso į Rusiją išvežamiems kroviniams buvo išrašyta virš 8 tūkst. fitosanitarinių sertifikatų, o per pirmus penkis šių metų mėnesius – virš 5 tūkstančių. Vien skintoms bei vazoninėms gėlėms buvo išduota apie 1,3 tūkst. sertifikatų. Per penkis šių metų mėnesius šiai produkcijai sertifikatų išduota apie nei 1,9 tūkst.

Iš Lietuvos į Rusiją taip pat vežami sodinukai, grūdų produktai, mediena ir jos gaminiai, grybiena, durpės ir kita augalinė produkcija.

Rosselchoznadzor“ antradienį paskelbė, jog ketina uždrausti importą kai kurių valstybių augalininkystės produkcijos, turinčios Lietuvos, Latvijos ir Slovakijos sertifikatus. Anot tarnybos, jai kelia susirūpinimą pastaruoju metu pagausėję pažeidimai, susiję su Italijos, Kenijos ir Nyderlandų augalininkės produkcijos, turinčios Lietuvos, Slovakijos ir Latvijos sertifikatus, tiekimu į Rusiją.

Rusijos tarnyba perspėjo, jog jei šią produkciją sertifikuojančios šalių nacionalinės augalų apsaugos institucijos nesiims priemonių tvarkai atkurti, „Rosselchoznadzor“ bus priversta įvesti laikinus atitinkamus tiekimo ribojimus.

Anot tarnybos, šiemet Lietuvoje, Latvijoje ir Slovakijoje sertifikuotos augalininkystės produkcijos tiekimas į Rusiją iš Italijos, Kenijos ir Nyderlandų smarkiai išaugo, o importuojami produktai neatitinka reikalavimų, juose aptinkami karantinavimo objektai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)