Sukritikavo pagalbos planą

„Mano istorija tokia, jog esu verslininkė, turiu grožio saloną mažame mieste, pati teikiu grožio paslaugas, turiu kitą verslą – stovyklaviečių nuomą, taip pat esu dviejų vaikų mama“, – štai taip savo siųstą laišką pradėjo verslininkė Kristina, kuri nenorėjo, kad būtų atskleista jos pavardė.

Moteris pasakojo, kad jos įsipareigojimai kiekvieną mėnesį siekia apie 2 tūkst. Eur, tačiau iki šiol jai visada pavykdavę juos susimokėti, kadangi ji dirbanti daug, tai daranti sąžiningai, mokanti visus mokesčius.

Pasak jos, užklupęs pirmasis karantinas nebuvęs lengvas, tačiau išsikapstyti pavykę. Dalis kreditorių, kaip tikino, tada sutikę nukelti įmokas 3 mėnesiams, o po karantino, iki rugsėjo, jai net beveik pavykę susidengti tuomet susidariusias skolas. Visgi antroji pandemijos banga jai smogusi itin skaudžiai.

„Rugsėjį vėl viskas prasidėjo... klientų trūkumas, baimė, apyvarta nuo rugsėjo mėnesio krito 30-50 proc., kol, galiausiai, gruodį vėl mus uždarė...

Santaupų nėra, tik neapmokėtos skolos, ir apyvarta kritusi iki 0 Eur per mėnesi“, – sakė ji.

Kristina teigė šiandien iš valstybės kas mėnesį dabar gaunanti 257 Eur išmoką, tačiau patalpų nuoma siekianti 500 Eur, o jų savininkas kas mėnesį ir toliau siunčiantis sąskaitas.

„Pragyventi neturiu už ką, ne vienas kreditorius nesutinka nukelti įmokų. Tiesa, vienas sutiko, jeigu sumokėsiu 150 Eur administracinį mokestį, 100 Eur baudą bei pateiksiu naujas ataskaitas, kurias sutvarkyti kainuoja 800 Eur.

Tai jei turėčiau tiek pinigų, neprašyčiau nukelti įmokų. Vienas jų mane ruošiasi net paduoti antstoliams“, – apie situaciją, kurioje yra šiandien, sakė ji ir pridūrė negalinti gauti net ligos išmokos prižiūrint vaikus, nes atlyginimą ji gaunanti kaip mažosios bendrijos vadovė, išsimokant tiek, kiek pavyksta užsidirbti, o valstybei sumokanti 15 proc. GPM.

„Bet net jei ir gaučiau nedarbingumo išmoką, netekčiau išmokos kaip savarankiškai dirbanti“, – aiškino ji.

Skola – 4 tūkst. Eur

Moteris teigė, kad šiandien jos vaikai neturi ką valgyti, pagalbos suteikti niekas negali, o susidariusios skolos siekia 4 tūkst. Eur.

„Ar valstybė nori, kad smulkus verslas visai žlugtų? Tikrai taip“, – tikino Kristina ir teigė, kad jos vykdomą veiklą buvo galima suorganizuoti ir taip, kad ji nekeltų pavojaus žmonių sveikatai, įrengti pertvaras, reguliuoti klientų srautus.

„Juk grožio srityse nebuvo jokių židinių bei susirgimų protrūkio. Kodėl mums atėmė duoną iš kurios gyvename?“, – klausė ji.

Galiausiai, moteris teigė neprašanti lengvatinių paskolų, pašalpų ar subsidijų, ji teigė tik norinti dirbti ir užsidirbti.

„Verslui, be mokesčių atidėjimo ir lengvatinių paskolų, pagalbos nėra.

Tai kiek man tų paskolų prisiimti? Plius, jų neduoda, nes pagal juos per mažai uždirbu, o kaip man uždirbti, jei veikla apribota? Bandžiau ieškotis samdomo darbo, tačiau nėra kam palikti vaikus, seneliai gyvena už 100 kilometrų.

Darželis nepriima, pirmokas mokosi nuotoliniu būdu. Namuose net neveikia internetas, nes negaliu susimokėti. Gėda prieš mokytoją.

Tai ką man daryti? Jei dar tęsis visas šis košmaras, prarasiu namus, verslus, darbo vietas, kurias kūriau kitiems žmonėms. Valstybė turės daug žlugusių verslų“, – pyko Kristina.

Didesnė parama savarankiškai dirbantiems – antrame pakete

Nuo trečiadienio verslas jau gali kreiptis paramos iš 180 mln. Eur vertės pirmojo pagalbos verslui paketo. Subsidijomis galės pasinaudoti dešimtys tūkstančių įmonių, o lengvatinėmis paskolomis – apie 400-500 įmonių. Nuo vasario pabaigos startuos ir antras pagalbos verslui paketas.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė trečiadienį žurnalistams pažymėjo, kad šiuo metu paraiškų teikimas vyksta sklandžiai ir pinigų tikrai visiems pakaks. Ji teigė, kad susidomėjimas parama šiuo metu didelis.

„Nuo paraiškos pateikimo savarankiškoms įmonėms Verslo paramos agentūra turės 3 dienų laikotarpį vertinti paraiškas, kas savaitę visų įmonių sąrašai bus patvirtinti. Galima kalbėti kad iki 10 dienų subsidijos turėtų pasiekti verslus“, – tikino ji.

Kalbant apie lengvatines paskolas, jos taip pat, anot ministrės, verslus turėtų pasiekti iki 10 dienų.

Šiuo metu ministerija su socialiniais partneriais ir institucijomis derina ir antrojo paramos verslui paketo koncepciją. Šis paketas skirtas padėti labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems verslams ir savarankiškai dirbantiems asmenims.

Anot ministrės, vasario antroje pusėje galėtų startuoti 150 mln. Eur vertės antras paramos verslui paketas. A. Armonaitės teigimu, dėl šio paketo yra du visiškai aiškūs dalykai.

„Labiau padėsime savarankiškai dirbantiems, žmonėms, kurie dirba pagal individualią veiklą, verslo liudijimus. Jiems skirta išmoka bus susieta su sumokėtu GPM. Mes suprantame, kad tai, ką gauna iš Užimtumo tarnybos, – mėnesinę 257 Eur išmoką, tai yra neįmanoma išgyventi.

Todėl mes pasistengsime ir paleisime tokią priemonę savarankiškai dirbantiems“, – sakė ji.

Antras dalykas – turgavietės mokesčio kompensacija: „Girdime turgaus atstovų nuogąstavimus. Noriu nuraminti, kad tai bus. Taip pat yra ypač paveikti sektoriai, vis dar galvojame, kaip pagalba ir parama jiems galėtų atrodyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (862)