Naujausiame gegužės pabaigoje paskelbtame viešų draudėjų duomenų rinkinyje atsirado papildomų eilučių. Nuo šiol visuomenė galės sužinoti ne tik kurios nors įmonės mokamų atlyginimų vidurkį (jei turi daugiau nei 3 darbuotojus), bet ir medianą, 25 proc. ir 75 proc. kvantilius bei standartinį nuokrypį (jei darbuotojų daugiau nei 20).

Vidurkis, tai – tiesiog aritmetinis atlyginimų vidurkis, sudėjus visus ir padalijus iš darbuotojų skaičiaus.

Mediana nustatoma išrikiuojant atlyginimus didėjančia ar mažėjančia (tai neturi reikšmės) tvarka ir imama vidurinė reikšmė. Jei atlyginimo reikšmių skaičius yra lyginis, mediana yra dviejų vidurinių skaičių vidurkis.

25 proc. kvantilis parodo, kiek uždirba darbuotojas, už kurį dar mažiau uždirba lygiai ketvirtadalis kolegų. 75 proc. kvantilis – tai alga, už kurią lygiai ketvirtadalis įmonėje dirbančių apdraustųjų uždirba daugiau.

Standartinio nuokrypio apskaičiavimas pakankamai sudėtingas.

„Apskaičiuojama, kiek kiekvieno darbuotojo gautos pajamos (nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos) skiriasi, palyginti su vidurkiu. Gauta reikšmė (kiekvieno darbuotojo skirtumas nuo vidurkio) pakeliama kvadratu (kad vienodai būtų vertinamas ir tokiu pat dydžiu didesnis (+2 eurų) ir mažesnis (-2 eurų) skirtumas, nes juk svarbus skirtumas, o ne kryptis), o visų darbuotojų gautas reikšmės (skirtumai pakelti kvadratu) sudedamos. Gauta suma padalijama iš stebimų darbuotojų skaičiaus (nes reikia vidutinės skirtumų reikšmės. Ir tada vėl ištraukiama kvadratinė šaknis (kad tas ankstesnis techninis pakėlimas kvadratu nedarytų įtakos)“, – paaiškino „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis.

Jo teigimu, kuo standartinio nuokrypio vertė yra didesnė (palyginti su vidurkiu), tuo nevienodesni atlyginimai yra įmonėje.

Atlyginimai socialiai atsakingose įmonėse

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kasmet renka ir apdovanoja socialiai atsakingas Lietuvos įmones.

Pernai socialiai atsakinga įmone paskelbtas „Swedbank“. Nominacijoje „Metų darbovietė“ nugalėjo „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija“, „Baldai Jums“ir „Transcom Worldwide Vilnius“.

Nominacijoje „Metų bendruomeniškiausia įmonė“ – „SDG“, „MAXIMA LT“ ir „Swedbank“. „Metų aplinkosaugos įmone“ paskelbtos „Ansell protective solutions Lithuania“, „Amber Grid“ ir „Telia Lietuva“.

Paraiškas konkursui teikė ir savo socialinės atsakomybės veiklas pristatė taip pat „Elektrifikacijos paslaugos“, GO-ERP, „Lidl Lietuva“, „FREDA, kredito unija „Saulėgrąža“, „Kauno energija“, Lietuvos paštas, „Grunto valymo technologijos“, „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ ir „Klaipėdos šventės“.

DELFI išanalizavo šių įmonių darbuotojams 2018 metų balandį mokėtų atlyginimų duomenis.

Uždirba mažiau nei MMA

Iš minėtų 19 įmonių mažiausias atlyginimų vidurkis yra valstybės valdomame Lietuvos pašte (515,04 euro „ant popieriaus“). Ten pat mažiausiai uždirba ir ketvirtadalis mažiausiai uždirbančiųjų darbuotojų (327,41 euro), o tai yra netgi mažiau nei nustatyta minimali mėnesinė alga (MMA), 400 eurų.

Kaip paaiškino Lietuvos pašto atstovė Vaida Budrienė, tokia suma yra todėl, kad tam tikra dalis jų darbuotojų dirba ne pilnu etatu. „Pavyzdžiui, kai kuriuose kaimo paštuose ir panašiai“, – pridūrė ji.

Didžiausias 25 proc. kvantilis užfiksuotas „Amber Grid“, kur sudarė 2472,08 euro „ant popieriaus“. Įmonės atstovas Mindaugas Linkaitis aiškino, kad balandį visiems darbuotojams, išskyrus aukščiausio rango vadovus, buvo išmokėta kintamoji atlygio dalis (KAD) už 2017 metus.

„Darbininkiškų profesijų darbuotojams dar ir KAD už 2018 metų pirmąjį ketvirtį. Dėl to susidarė vienkartinis didesnės sumos efektas.

Svarbu paminėti, kad į 25 proc. kvantilį patenka daugiausia darbininkiškų profesijų bendrovės darbuotojų atlyginimai. Dėl bendrovės veiklos specifikos (pavyzdžiui, potencialiai pavojingi darbai prie veikiančio dujotiekio) joje dirba tik aukščiausių kategorijų darbininkai, kurie turi specifinę aukštą kvalifikaciją“, – sakė jis.

Skiriasi kartais

Lyginant standartinių nuokrypių ir atlyginimų vidurkių reikšmes tarp minėtų įmonių išsiskiria „Telia Lietuva“ ir „Lidl Lietuva“. „Telia“ skirtumas – 1,25 (3400,89/2729,05), o „Lidl“ – 2,41 (2756,83/1143,37).

„Lidl“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta aiškino, kad įmonėje yra skirtingo sudėtingumo ir skirtingų kompetencijų reikalaujančių pareigybių, taip pat ir tokių, kurioms būtinos išskirtinės žinios, tarptautinės veiklos patirtis, geras kelių užsienio kalbų žinojimas.

„Todėl natūralu, kad atlygiai skiriasi, tačiau pagrindinis principas išlieka toks pats – „Lidl“ siekia mokėti geriausius atlyginimus visiems darbuotojams“, – sakė jis.

Valdas Lopeta

„Telia“ žmogiškųjų išteklių vadovas Ramūnas Bagdonas sakė, kad palyginimams vertėtų naudoti ne standartinį nuokrypį, o intervalą tarp 25 proc. ir 75 proc. kvantilio. „Jis parodo daug tikslesnę situaciją, turi aiškesnius ir konkretesnius matus atlyginimų atveju, nes į šį intervalą patenka lygiai 50 proc. įmonės darbuotojų“, – sakė jis.

Skirtumas tarp 25 proc. ir 75 proc. kvantilių „Telia“ taip pat yra didžiausias tarp socialinę atsakomybę deklaruojančių įmonių ir sudaro 1940,31 euro.

„Telia“ viduje sekame ir analizuojame ne bendrą įmonės vidurkį ir medianą, o šiuos rodiklius priklausomai nuo pareigybės lygio ir kompetencijos. Vykdome itin plačią veiklą – nuo klientų aptarnavimo telefonu iki sudėtingos tinklo architektūros kūrimo, nuo IT sistemų administravimo iki dirbtinio intelekto sprendimų. Tai – visiškai skirtingos kompetencijos ir atsakomybės lygio sritys, kurių valdymui turime labai aiškią ir skaidrią atlygio politiką, vadovaujamės „Korn Ferry Hay Group“ pareigybių vertinimo metodika ir nustatytais atlyginimų rėžiais.

Be to, „Telia“ įdarbina dešimtis darbuotojų kurie tik pradeda savo karjerą, dar studijuoja universitete, kolegijoje arba, pavyzdžiui, yra baigę mūsų pačių rengiamą „Telia“ IT akademiją“. Didelė dalis šių darbuotojų, derindami studijas arba darbą ir šeimą (mamos, auginančios mažus vaikus), gali dirbti tik dalį darbo dienos, pavyzdžiui, 80 ar 50 proc. darbo laiko. Savo veiklą plečiame ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose, esame įsteigę IT kompetencijų centrą Šiauliuose“, – atlyginimų skirtumus aiškino R. Bagdonas.

Beveik nesiskiria

Mažiausias standartinio nuokrypio ir atlyginimų vidurkio santykis – įmonėje „SDG“, 0,28 (315,56/1114,74).

Kaip sakė „SDG“ personalo ir komunikacijos direktorė Rūta Jasienė, tokius rodiklius lemia įmonės kultūra.

„Įmonėje sukurta darbo užmokesčio skaičiavimo sistema, kurioje nėra didelių skirtumų tarp įvairių pareigybių darbuotojų sutartinio darbo užmokesčio.

Kintama darbo užmokesčio dalis priklauso nuo įmonės rezultatų bei asmeninių rezultatų. Dažnai „SDG“ daugiausiai uždirba pardavimų darbuotojai (kartais net daugiau už savo vadovus), už pardavimus skatinami ir kiti specialistai.

Kalbant apie naujus, ką tik pradėjusius dirbti darbuotojus, mūsų startinis darbo užmokestis – 600–700 eurų – gera stipendija mokantis kurti pridėtinę vertę“, – teigė ji.

Rūta Jasienė

R. Jasienės aiškinimu, mažą skirtumą tarp atskirų darbuotojų darbo užmokesčio lemia skaidri ir neiškreipta darbo užmokesčio sistema, žinojimas, kad kiekvieno darbas yra svarbus siekiant bendro rezultato, pasitikėjimas teisingu uždirbtų pinigų pasidalijimu.

Informaciją apie darbdavių mokamus atlyginimus galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)