Tad finansų ministro žodžius, kad Lietuvos sankcijos Rusijai neturės įtakos šalies ekonomikai, jis vertina kaip „neblaivią“ analizę.

„Komentaras tiesiog juokingas. Žinoma, kad Lietuva yra stipriai pažeidžiama. Gal net labiausiai pažeidžiama. Jeigu pažiūrėsime į užsienio prekybos sudėtį, tai Lietuva tarp ES šalių turi pačią didžiausią dalį užsienio prekyboje, kuri tenka Rusijai, Baltarusijai, Kazachstanui. Tai yra Muitų sąjungai.  Pernai šiam regionui teko trečdalis paslaugų ir prekių, neskaitant naftos produktų. Tokios didelės dalies, man atrodo, nei viena ES šalis neturi“, - laidoje „Dienos klausimas“ sako ekonomistas.

Rimantas Rudzkis
„Jeigu dėl šitų sankcijų eskalavimo nutrūks tarptautinė prekyba tarp Rusijos, Baltarusijos ir ES, mes tai pajusime labiausiai. Tuo labiau, kad mes 100 proc. gauname energijos resursus iš ten. Aš finansų ministro žodžius suprantu tik kaip paguodą, norą nuraminti žmones, bet ne kaip blaivią analizę“, - teigia specialistas.

Ekonomistas pabrėžia, kad mes neturime jokių didelių turtų: čia ne Kuveitas ar Saudo Arabija.  Jo nuomone, Lietuva tik savo darbu gali užsidirbti pajamas.

„Mes labai priklausomi nuo to, kaip mums sekasi pardavinėti savo prekes ir paslaugas pasaulio rinkose, o jose situacija šiuo metu nėra gera: Europa vos kapstosi, rusai baigia sustoti ir dar kaišioja kitiems visokius pagalius į ratus.“

Rimantas Šadžius
„Situacija išoriškai tikrai nėra gera ir jei šitoje situacijoje Lietuva demonstruoja stabilų augimą, makrorodikliai gerėja, reikėtų džiaugtis“, - pozityvumo į pokalbį įnešė R. Rudzkis.

Europos Sąjungos ekonominės sankcijos Rusijai Lietuvos ūkio beveik nepaveiks teigia finansų ministras R. Šadžius. Pasak jo, sankcijų įtaką Lietuva pajus, tačiau sugebės su tuo susitvarkyti.

„Manau, kad turės (efektą - BNS), bet, manau, efektas bus riboto dydžio, tai nėra katastrofa, nėra kažkokie smarkūs sukrėtimai. Tai yra gyvenimo faktai, kuriems mūsų ekonomika sugebės atsispirti“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė R.Šadžius.

Jis teigė, kad menką Rusijos įtaką Lietuvos ekonomikai rodo ir bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas. Antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, jis išaugo 3 proc., nors Finansų ministerija prognozavo 3,4 proc. augimą.

Anot R.Šadžiaus, toks skirtumas rodo, kad nepalankūs geopolitiniai įvykiai bei lėtėjanti Rusijos ekonomika Lietuvai daro menką įtaką.

„Galėtume jau dabar iš tikrųjų padaryti išvadą, kad aplink mus vykstantys įvykiai reikšmingos įtakos Lietuvos ekonominei padėčiai neturėjo, jų įtaka buvo pakankamai ribota. (...) Lietuvos įmonės pakankamai greitai sugeba reaguoti į pokyčius aplinkinėse rinkose ir iškilus sunkumams vienoje rinkoje - ypač maisto produktų rinkoje - sugeba persiorientuoti į kitas rinkas“, - tikino R.Šadžius.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.