Kaip teigiama SEB banko parengtoje Lietuvos makroekonomikos apžvalgoje, darbo užmokesčio karpymas jau stebimas jautriausiai į nuosmukį reaguojančiuose verslo sektoriuose - pavyzdžiui, statybos, paslaugų sferose.

„Tai natūralus procesas - kai paklausa traukiasi, pradedama abejoti perspektyvomis. Tiesiog tai kartais gali būti pašnekesys tarp darbdavio ir darbuotojo – ar tu norėtum dirbti šioje bendrovėje turėdamas mažesnį atlyginimą, ar tu apskritai norėtum ieškotis kitos bendrovės“, - antradienį žurnalistams sakė prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Pasak G. Nausėdos, buitiniu lygiu tokios diskusijos vyksta dažnai. Metų viduryje SEB analitikai buvo kur kas optimistiškesni ir tikėjosi, kad tam tikrų rinkoje graibstomų kategorijų darbuotojams atlyginimai augs. Tačiau šios prognozės neišsipildė.

„Dabar matome, kad atlyginimų augimas tapo apskritai vienetiniais atvejais. Tuo metu didžioji dalis bendrovių laikosi vadinamosios status quo politikos, kai iš esmės nenorima judėti nei į vieną, nei į kitą pusę“, - aiškino G. Nausėda.

Pasak G. Nausėdos, paradoksalu, bet 2011 m. vidutinio darbo užmokesčio augimą pirmiausia garantavo valstybinis sektorius – čia algos išaugo daugiau nei 3 proc. Visgi SEB ekonomistas sako, kad kitąmet taupymo replės turėtų prispausti ir šį sektorių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją