Jei po rinkimų naujoji valdžia nesiims peržiūrėti mokesčių ar siūlomų dydžių, pvz., minimalaus atlyginimo, kelis papildomus eurus „į rankas“ kitąmet pamatys daugelis.

Visiškai nesikeis situacija tiems, kurie uždirba mažiau nei minimumą – jų atlygis į rankas nesikeis.

Vidutinį atlyginimą (apie 830 eurų „į rankas“) gaunantis asmuo kitąmet matys maždaug 3 eurais didesnį atlyginimą.

Uždirbantis apie 1500 eurų „į rankas“ kitąmet gali tikėtis papildomų 5 eurų. Tokias tendencijas rodo pagal kitąmet įsigaliosiančius mokesčius parengta „Delfi“ skaičiuoklė.

Pagrindiniai mokesčių tarifai pagal preliminarų biudžetą kitąmet nesikeičia: gyventojų pajamų mokestis darbuotojams sieks 20 procentų, o „Sodros“ tarifų suma (sveikatos ir socialinis draudimas) – 19,5 proc.

Tačiau algas kilstelės besikeičianti mokestinė lengvata – neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) formulė, ji bus taikoma dar platesniam asmenų ratui. Šis pakeitimas numatytas po 2019 m. mokesčių reformos įgyvendinimo.

Dar algas kilstelės ir planuojamas minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) – jis nežymiai algas padidina praktiškai visiems darbuotojams, kuriems taikomas NPD.

Kas keičiasi gaunantiems mažiausias pajamas

Tie, kurie uždirba minimumą, šiemet į rankas gauna 429 eurus. Kitąmet, įsigaliojus naujam MMA dydžiui, „į rankas“ minimalus uždarbis pasieks 449,15 euro. Daugiausia prie to prisidės keliamas minimalus atlyginimas („popieriuje“ – nuo 607 iki 642 Eur), o pokytis dėl NPD tesieks 1,34 euro.

Tačiau jei darbuotojams mokamas mažesnis nei minimalus atlyginimas, ir tai vienintelė jo darbovietė, alga „į rankas“ visiškai nesikeis, o darbdaviai „kentės“ labiau.
Asociatyvi nuotr.

Šalyje taikomos vadinamosios „Sodros“ grindys, kurios lemia, socialinio draudimo įmokos už darbuotoją negali būti mažesnės nei nuo minimalaus atlygio. Šiemet tai 118 eurų, kitąmet – 125 eurai.

Pavyzdžiui, jei darbuotojui temokama 100 eurų „popieriuje“, nuo jų „Sodrai“ atskaitoma tik 20 eurų. Šiemet darbdavys „Sodrai“ turi primokėti papildomus 110 eurų kitų įmokų ir tarifų, kitąmet – jau 117 eurų. Darbuotojui „į rankas“ tiek šiemet, tiek kitąmet tektų po 77,5 euro.

Leidžiasi „Sodros“ lubos – įsijungia progresinis tarifas

Kitąmet dar žemiau leidžiasi „Sodros“ lubų kartelė, nuo kada nebereikės mokėti įmokų „Sodrai“ – itin daug uždirbantiems (apie 4000 tūkst. eurų „į rankas“ ir daugiau) tai pridės iki 144 eurų, kadangi vietoje socialinio draudimo tarifų „įsijungia“ progresinis 32 proc. pajamų mokesčio tarifas.

„Sodros“ lubos kitąmet bus taikomos tiems darbuotojams, kurių atlygis per metus viršys 60 vidutinių atlyginimų, arba 5 vidutinius atlyginimus per mėnesį.

Didžiausia nauda – gaunantiems didesnes pajamas

Nauja NPD formulė daugiausiai eurų pridės gaunantiems aukštesnes nei vidutines pajamas. Pavyzdžiui, apie 800 eurų „į rankas“ uždirbantis asmuo kitąmet gaus papildomus 2,6 euro, kai kaupiama pensijų fonde.

Prie 1000 eurų atlyginimo prieaugis jau sudarys 3,39 euro, prie 1400 eurų – papildomi 4,88 euro, o uždirbantys 1500 eurus „į rankas“ dar gaus papildomus 5,25 euro.

Maždaug ties 1650 eurų „į rankas“ skirtumo tarp pernai ir šiemet nebelieka.

Tačiau ne visi pajaus vien tik prieaugius.

Tie asmenys, kurie pasirinko kaupti pensijų fonde, tačiau pasirinko pereinamąjį laikotarpį, kitąmet mokės didesnes įmokas į pensijų fondus – nebe 2,1 procento, o 2,4 procento. Tai nuo atlyginimo „į rankas“ nubrauks naudą dėl mokestinio pasikeitimo ir papildomus kelis eurus.

Pavyzdžiui, kai šiemet alga siekia 800 eurų ir kaupiama pensijų fonde su pereinamuoju laikotarpiu, kitąmet į taupymą papildomai bus nukreipta 1,23 euro. Ši suma tuo didesnė, kuo aukštesnis asmens atlyginimas. Pvz., 2000 eurų į rankas gaunantis asmuo kitąmet jau uždirbs 10 eurų mažiau.

Skaičiuoklės prielaidos

Skaičiuoklė yra preliminari, ir įvertina neįsigaliojusius teisės aktus ar užregistruotus pasiūlymus, kurie dar nėra priimti Seime.

Skaičiuoklėje daroma prielaida, kad darbo sutartis yra neterminuota, darbovietė yra viena ir pagrindinė (taikomos „Sodros“ grindys, kai atlyginimas mažesnis nei minimumas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)