Iš gaminių mokesčių gautomis lėšomis būtų kredituojamas antrinių žaliavų surinkimo bei perdirbimo verslas.

Apmokestinus sąvartynuose šalinamas atliekas sąvartyno mokesčiu, tikimasi paskatinti aktyvesnį atliekų naudojimą. Sąvartyno mokestis laipsniškai būtų didinamas.

Ministerijos teigimu, vien atskirų atliekų srautų tvarkymo programoms ir galimybių studijoms parengti reikės išleisti daugiau kaip 8 mln. litų.

Per artimiausią dešimtmetį, siekiant sudaryti sąlygas, kad būtų įgyvendintos Europos Sąjungos atliekų tvarkymo direktyvos, investicijų poreikis sieks 800 mln. litų.

Eltos duomenimis, vien per 2000 metus Lietuvoje susidarė 2,4 - 2,6 mln. tonų nepavojingų ir apie 165 tūkst. tonų pavojingų atliekų. Apie 2 mln. tonų nepavojingų atliekų pašalinta sąvartynuose, o iki pusės milijono tonų atliekų panaudota ir perdirbta.

Įgyvendinant strategiją būtų pasiekta, jog iki 2007 metų būtų surinkta ir panaudota ne mažiau kaip 60 proc.stiklinių, ne mažiau kaip 55 proc. popierinių ir kartoninių bei iki 40 proc. metalinių pakuočių.

Iš komunalinių atliekų iki 2010 metų bus siekiama paruošti perdirbimui iki 6 proc. popieriaus bei kartono, ne mažiau kaip 3 proc. stiklo ir maždaug 2 proc. plastikų.

Iki 2006 metų planuojama pastatyti statybos ir griovimo atliekų perdirbimo įrenginius, kurie būtų pajėgūs perdirbti penkiuose didžiausiuose šalies miestuose susidarančias statybos ir griovimo atliekas.

Planuojama, kad iki 2007 metų komunalinių atliekų surinkimo paslaugos bus pasiūlytos visiems miestų, miestelių ir kaimų fiziniams bei juridiniams asmenims. Šios paslaugos kaštai neturėtų viršyti 1 procento vidutinių šeimos pajamų.

Vieninga atliekų tvarkymo sistema remtųsi trimis pagrindiniais principais - atliekų vengimas, atliekų naudojimas ir saugus atliekų šalinimas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją