Lazdynų gyventojai nerimauja, ar iškilus šiukšlių rūšiavimo gamyklai, jie nepradės greitai justi nemalonaus kvapo, o ateityje neatsiras ir deginimo gamykla, kuri galėtų skleisti pavojingus sveikatai dūmus. Atliekų rūšiavimo gamyklos priešininkai tikina, kad tai „šiukšlyno perkėlimas į Vilnių“.

Ekspertai tikina, kad iš tiesų šilumą pradėjus gaminti atliekų deginimo jėgainėje, sostinėje sumažėtų tarša, būtų galima tikėtis šilumos kainų mažėjimo.

Komentuodamas miesto tarybos sprendimą uždegti žalią šviesą atliekų rūšiavimo gamyklai netoli Gariūnų, sostinės meras Artūras Zuokas tikino, kad šios gamyklos statyba patvirtinta dar 2010 m. strategijoje. „Jai yra skirta Aplinkos ministerijos europinė parama ir šiuo metu yra rengiamas konkursas, pagal kurį turėtų būti statoma buitinių atliekų rūšiavimo gamykla“, - aiškino miesto vadovas.

Pasak mero, pagrindinis bendruomenės reikalavimas buvo, kad šiukšlės nebūtų vežamos ir nerūšiuojamos. „Ir šiandien taryba labai aiškiai dėl to apsisprendė. Artimiausiu metu kartu su Aplinkos ministerija bus skelbiamas projektavimas šios gamyklos statybai“, - teigė A. Zuokas.

Pasiteiravus, ką miesto vadovas mano apie gyventojų baimes, kad šiukšlės bus rūšiuojamos, o paskui deginamos, A. Zuokas atsakė: „Tai numatyta ir Vyriausybės programoje, ir Savivaldybės strategijoje, kad galima deginti tik rūšiuotas atliekas. Nei vieno nėra, kuris būtų pasakęs, kad deginti atliekų negalima. Mums klausimas buvo tik – kad būtų patenkinti aplinkosauginiai reikalavimai ir kad būtų kuo mažesnis atliekų kiekis deginamas“.

Gindamasis nuo gyventojų nerimo dėl galimos rūšiavimo ir deginimo gamyklų taršos ir smarvės, meras siūlė pasižiūrėti į Klaipėdos pavyzdį: „Šiuo atveju Klaipėdoje statoma gamykla, kur apskritai nebus rūšiavimo ir deginimo kiekiai skirtingi. Todėl mes vykdome tai, kas numatyta Vyriausybės programoje ir kas yra neabejotinai svarbu“.

A. Zuokas teigė, kad pasipriešinimas dėl atliekų rūšiavimo gamyklos kyla iš skirtingų interesų grupių.

„Sutinku, kad yra interesų grupių, kurios norėtų, kad būtų chaosas šilumos ūkyje ir šiukšlių atliekų tvarkyme. Visi sprendimai garantuoja civilizuotą, atsakingą atliekų tvarkymą ir, be abejonės, galimybę mažinti šilumos kainą“, - tikino Vilniaus vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)