Nepaisant gerų norų, praeitais metais atostogoms Sočį pasirinko labai nedaug žmonių. Jau nekalbant apie Rusiją ištikusią rimtą politinę krizę ir vis stiprėjantį Vakarų taikomų ekonominių sankcijų spaudimą šalies ūkiui, skelbia washingtonpost.com.

Per pastarąsias keliais savaites kurortai, išsibarstę aplink Sočį, išgyvena tikrą atgimimą. Rusai noriai rezervuoja poilsį viešbučiuose ir renkasi paskutinės minutės slidinėjimo pasiūlymus.

Paaiškėjo, kad Rusiją apėmusi politinė ir ekonominė krizė puikiai pasitarnauja V. Putino idėjai.

Viskas prasidėjo ėmus smukti rubliui. Lapkritį vienas euras kainavo net 60 rublių (2014 metų pradžioje šis skaičius siekė 45 rublius). Dabar situacija dar sudėtingesnė – vienas euras prilygsta beveik 80 rublių. Tai reiškia, kad rusams, kurie buvo įpratę atostogauti užsienyje, teko rimtai permąstyti prioritetus ir įvertinti savo galimybes.

„Pirmą kartą po daugelio metų žmonės atostogoms pasiliko namie“, – teigia Rusijos kelionių organizatorių asociacijos vykdomoji direktorė Maja Lamidzė. Dar neišblėsus prisiminimams apie Sočio olimpines žaidynes, norintieji poilsiauti tiesiog užplūdo Krasnaja Polianą, kur per olimpines žaidynes rungėsi geriausi pasaulio slidininkai ir snieglentininkai. Dabar ši viena tapo trokštamiausia vieta atostogoms.

„Ankstesniais metais nepastebėjome nieko panašaus. Mūsų kurortams pasitaikė puiki proga sužibėti“, – džiaugiasi M. Lamidzė ir pagrindine priežastimi įvardija nuvertėjusį rublį.

Rusai, kurie visus metus taupo atostogoms ir dažniausiai išvyksta į užsienį, dabar ieško variantų gimtojoje šalyje.

„Šiais metais keliauti į Europą tiesiog per brangu, todėl nusprendėme likti čia. Čia žymiai pigiau, nereikia mokėti už vizą“, – teigia 28 metų Marina Gubskaja, dirbanti vienoje lizingo bendrovėje Maskvoje.

Nepaisant to, nenoras išlaidauti tik iš dalies paaiškina Sočio atgimimą.

Slidinėjimas – tikrai ne skurdžių pramoga. Nemažai kalbintų ilsėtis į Krasnaja Polianą atvykusių rusų pripažįsta, kad greičiausiai, jeigu tik būtų norėję, būtų galėję sau leisti ir išvykas į Europą, tačiau esą nusprendė kitaip. Turint omenyje dabartinį šalies politinį klimatą, greičiausia jie tikrai nebūtų įstengę tiek susimokėti.

„Dažniausia vykstame į Austriją ar Italiją, tačiau šiais metais nusprendėme, kad mūsų atsakas į Vakarų sankcijas bus būtent toks“, – teigia 37 metų Uljanovsko gyventojas Maksimas Zdoras, netiesiogiai užsimindamas apie Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų sprendimą tokiu būdu pamokyti Rusiją dėl veiksmų Ukrainoje.

„V. Putinas mums sakė, kad geriau palaikyti Rusiją ir vykti į tokius šalies kurortus kaip Sočis“, – teigia 28 metų advokatė ir ekonomistė Natalija Ščelkonova, šiuo metu su vyru besiilsinti viename iš naujausių Krasnaja Poliana slidinėjimų kompleksų.

„Savaime suprantama, čia kalnai nėra tokie aukšti kaip Alpės, tačiau doleriai ir eurai taip pabrango, kad, rinkdamiesi vietą atostogoms ir pamatę kainas doleriais, susimąstėme. Nusprendėme palaukti. Dabar esu tikra, kad priėmėme geriausią sprendimą“, – teigia jauna moteris, prieš tai su vyru svarsčiusi galimybę žiemos atostogas praleisti Balio saloje.

Sočis seniau buvo rusų pamėgta vieta vasaros atostogos. Žiemos pramogoms tinkamu kurortu jis imtas laikyti tik po praeitais metais ten surengtų žiemos olimpinių žaidynių.

Po olimpinių žaidynių užsilikęs įspūdis sugundė ir 41 metų finansininkę Nataliją Vasiljevą ir jos bičiulius, kurie, susėdę į tris automobilius, iš Maskvos leidosi į beveik 1600 kilometrų kelionę į Sočį, kur planuoja prie jūros ir kalnuose praleisti savaitę.

„Mums buvo labai įdomu pamatyti, kaip ta vieta atrodo po olimpinių žaidynių. Be to, puiki proga kartu pakeliauti. Tai neturi nieko bendro su valiutos kursu. Be to, nereikia skristi. Kaip jau žinote, skrydžiai labai pabrango. Juk mūsų 11 žmonių“, – sprendimą argumentuoja Maskvos gyventoja.

Ūgtelėjusios kainos

Rusijos bankų atliktų tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad dauguma žmonių nusprendė nuvertėjusios rublius išleisti šalies viduje. Stambus Rusijos bankas VTB24 ketvirtadienį pranešė, kad jo klientai Naujųjų metų atostogoms užsienyje šiais metais išleido maždaug 40 proc. mažiau. Nepaisant to, gimtinėje jie išlaidavo drąsiai – šis skaičius ūgtelėjo net 50 proc.

Jeigu atmestume sumenkusių santaupų veiksnį, belieka kaltinti rublio kursą. Visoje šalyje pastebimai ūgtelėjo kainos – nuo maisto produktų iki prabangos prekių. Be to, dauguma rusų atostogas Sočyje renkasi dėl labai paprastos priežasties – neranda norimų pasiūlymų užsienyje.

„Deja, turiu pasakyti, kad Krasnaja Poliana kainos nesiskiria nuo tų, kurias matome Europoje. Galbūt čia šiek tiek pigiau, nes atvykome mašina, tačiau kitais metais atostogas ir išlaidas joms planuosime atidžiau“, – teigia 34 metų Marina Kiseliova, į Sočį vykti sugalvojusi paskutinę minutę.

Kaip teigia M. Lamidzė, rusai žiemos atostogas planuoti pradeda prieš kelis mėnesius. Šiais metais jie viešbučius užsisakė likus kelioms savaitėms. Šalyje per atostogas likę rusai taip pat kenčia nuo kainų šuolių – tendencija fiksuojama ir Sočyje: kainos kyla dėl išaugusios paklausos.

Nemažai į Sočį atvykusių turistų nuogąstauja, kad paslaugų kokybė neatitinka kainų. Nors svečiai ir giria viešbučių kokybę, nemažai pasipiktinusių didelėmis išlaidomis maistui ir transportui. Daug žmonių skundžiasi dėl perpildytų keltuvų.

„Lyginant su Europa, čia paprasčiausiai per mažai vietos. Nepakankamai gerai, bet esame tikri, kad situacija pagerės“, – teigia iš Maskvos atvykęs 41 metų Igoris Kimas.

Nepaisant nusiskundimų, dauguma apklaustų Sočyje poilsiaujančių rusų teigia, kad čia dar būtinai sugrįš – galbūt netgi kitais metais.

„Kalbant apie paslaugas, sutinku, galbūt čia viskas ne taip gerai kaip Europoje. Bet čia visi rusai, žinome, kur reikia eiti, viskas žymiai paprasčiau. Be to, taip, mūsų pasirinkimą iš dalies lėmė rublio kursas. Bet neatvykome norėdami sutaupyti. Atvykome ilsėtis“, – sako iš Maskvos atvykusi 27 metų Aisa Magnajeva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (641)