EP narės socialistės Mady Delvaux-Stehres pateiktame ataskaitos projekte akcentuojama būtinybė imtis parengiamųjų darbų, skirtų, kaip ji įvardija, technologinei revoliucijai, kuri šiuo metu jau vyksta, ir apima priemones, skirtas pasiruošti galimiems robotų technikos įsiveržimo į darbo rinką padariniams.

Ataskaitoje, kuri EP bus svarstoma vasario mėn., ES šalys narės raginamos itin rimtai apsvarstyti galimybę imtis bazinių pajamų klausimo įgyvendinimo ruošiantis reikšmingam nedarbo lygio augimui dėl fizinį darbą vis aktyviau perimančių robotų, rašo „The Independent“.

„Atsižvelgiant į robotų technikos darbo rinkai daromą poveikį, visos ES šalys narės raginamos rimtai apsvarstyti bazinių pajamų klausimą“ – teigiama dokumente.

Be to, ataskaitoje minimas poreikis kurti sistemą, skirtą stebėti ir įvertinti robotų technikos daromą poveikį ekonominiams bendrovių rezultatams, atsižvelgiant į apmokestinimo ir socialinio saugumo aspektus.

Interviu M. Delvaux-Stehres sakė, kad pakankamas dėmesys šiam klausimui itin svarbus siekiant užtikrinti, kad net ir augant nedarbo rodikliams dėl technologinės revoliucijos žmonėms vis tik būtų užtikrinama galimybė gyventi oriai.

„Kreipėmės į [Europos] Komisiją, kad ši išsiaiškintų, kurios darbo sritys, kalbant tiksliau – kurios užduotys – bus perleistos atlikti robotams, - sakė ji. – Būtina šiuo klausimu diskutuoti, aiškintis, ar reikia keisti mūsų socialinės apsaugos sistemas, o galbūt netgi turėtume pagalvoti apie bazines pajamas, nes daugybė žmonių neturi darbo, todėl privalome užtikrinti jiems galimybę gyventi oriai.

Egzistuoja skirtingi scenarijai, kuriuos būtina studijuoti ir atlikti parengiamuosius darbus.“

Šios ataskaitos parengimo metas sutapo su visame pasaulyje fiksuojamu susidomėjimu bazinių pajamų idėja.

DELFI primena, kad šį mėnesį Suomija tapo pirmąja Europos šalimi, kuri vykdo bazinių pajamų eksperimentą: keliems tūkstančiams bedarbių moka mėnesinės pragyvenimą garantuojančias 560 eurų pajamas.

Šis žingsnis – tai dalis dvejus metus truksiančio radikalaus bandomojo projekto, skirto skurdui ir nedarbui mažinti, tuo pačiu siekiant karpyti biudžetines išlaidas ir pažaboti biurokratiją.

Šiais metais panašios schemos bandomojo įgyvendinimo planuoja imtis dvi Škotijos sritys, o gruodžio mėn. mažiausioje Kanados provincijoje – Princo Edvardo saloje – vienbalsiai pritarta bandomajam bazinių pajamų projektui.

Bazinės pajamos - tai garantuojama nedidelė valstybės išmoka, kuri nepriklauso ir nemažėja gavus papildomų pajamų.

Įprasta valstybės socialinė parama arba bedarbių pašalpos neskatina neturinčių darbo bandyti gauti papildomų pajamų, nes tokiu atveju rizikuojama prarasti valstybės paramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)