Ketvirtadienį Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjęs eurokomisaras, atsakingas už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu Algirdas Šemeta pateikė Europos Komisijos rekomendacijas, kuriose narės raginamos sudaryti „juoduosius“ arba „mokesčių rojaus“ šalių sąrašus. Į tokį sąrašą patektų tos valstybės, kurios privilioja verslininkus, norinčius susimažinti mokestinę naštą. Taip pat raginama narėms vienytis ir dirbti sistemingai.

„Mokesčių konkurencija Europos Sąjungoje negali atverti kelių sukčiams. ES turėtų laikytis griežtesnio požiūrio trečiųjų šalių atžvilgiu, kurios padeda vengti mokesčių mokėjimo“, - kalbėjo eurokomisaras. Pasak jo, valstybės narės turėtų užsitikrinti, kad verslas mokėtų mokesčius toje šalyje, kurioje uždirba pelną.

„Mums reikia teisingų mokesčių sistemų, kurios paremia įmones, ir sukuria sąžiningą verslo aplinką [...] Norėčiau pakalbėti apie mokesčių konkurenciją, nes tai sukėlė daug diskusijų. Tai yra priimtina, kad kiekviena valstybė narė įgyvendina konkurencingą mokesčių sistemą – tiek, kiek tai daroma sąžiningai. Problemos kyla tada, kai mokesčių tvarka yra sukuriama dirbtinai tam, kad būtų pažeidžiamas mokestinis pagrindas arba būtų skatinamas agresyvus mokesčių planavimas. Mokesčių konkurencija neturėtų atverti durų neteisingoms, nusikalstamoms mokesčių praktikoms“, - spaudos konferencijoje kalbėjo A. Šemeta.

Šiuo metu ES sąžiningą konkurenciją užtikrina veikiantis Elgesio kodeksas, kuris leidžia šalims narėms vertinti viena kitos mokesčių sistemas ir reikalauti, kad kenksmingos praktikos būtų ištaisytos. Tačiau eurokomisaro nuomone, kol kas valstybės nepakankamai išnaudoja šio kodekso suteikiamas galimybes.

„Šių priemonių sėkmė priklauso nuo to kiek ir kaip valstybės narės pačios prisiima įsipareigojimus, tačiau jos turi taikyti spaudimus viena kitai“, - teigė EK atstovas.

Taip pat raginama valstybes gerinti administravimą už ES ribų: „Nėra jokių priežasčių, kodėl mūsų partneriai visame pasaulyje neturėtų laikytis tų pačių minimalių standartų, kaip ir mūsų valstybės narės. Taigi reikia laikytis griežtesnės linijos prieš „mokesčių rojus“ ir tą daryti turime kartu“. A. Šemeta pabrėžė, kad jau pats laikas ES įsivesti konkretų apibrėžimą, kas yra „mokesčių rojus“, ir imtis vieningų veiksmų prieš mokesčių vengėjus.

Kaip trečias žingsnis nurodytas – mokesčių sistemos stiprinimas: kovoti su tais, kurie bando slėpti mokesčius, persikeldami į kitas šalis.

„Nepamirškime ir mokesčių mokėtojų. Kaip jau šnekėjau, reikia įgyvendinti draugiškas priemones įmonėms, kurios sumažintų administracinę naštą. Įmonės turėtų pripažinti, kokią naudą jos gauna iš vieningos rinkos ir įnešti savo indėlį mokesčių pavidalu. Neturėtų būti tolerancijos mokesčių vengimui“, - toliau savo rekomendacijas pristatinėjo eurokomisaras.

Šių metų pavasarį Didžiojoje Britanijoje kilo didžiulis mokesčių skandalas, kai internetinė parduotuvė „Amazon.co.uk“ persikėlė į Liuksemburgą tam, kad susimažintų sau mokesčių naštą. Žurnalistų apie šį nesutarimą tarp šalių paklaustas A. Šemeta sakė, kad jam tokios ES susidariusios situacijos nepatinka ir jis ragintų Liuksemburgą keisti savo mokesčių režimą, kad jis atitiktų ES reikalavimus.

„Įmonių pelno mokesčių tarifas, pats savaime, nėra dar žalingas dalykas. Matau kitokią problemą – kai kurios įmonės paprasčiausiai taiko įvairias mokesčių planavimo technikas, norėdamos pačios sumažinti savo mokestinę naštą. Ir taip pasiekia savo pelnus ir vienos valstybės perkeldamos į kitą valstybę narę. Mes siūlome numatyti kovos su piktnaudžiavimu normas. Juk reikia apmokestinti toje šalyje, kur vykdoma faktinė ūkinė veikla“, - teigė A. Šemeta.

ES skaičiuoja, kad dėl mokesčių vengimo kasmet prarandama apie 1 trilijoną eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)