"Daugelis šių priemonių gana skausmingos, tačiau kartu jos neišvengiamos. Be jų šalis praras pasitikėjimą", - pabrėžė A. Samaras. Kartu jis pastebėjo, kad Graikijos ekonomika nebeatlaikys tolesnių griežto taupymo priemonių.

Valstybės išlaidas planuojama sumažinti 11,5 mlrd. eurų. Vyriausybė nepaaiškino, kaip konkrečiai bus vykdomos griežto taupymo priemonės, tačiau tikėtina, kad bus mažinamos pensijos ir valstybės tarnautojų atlyginimai. A. Samaras perspėjo, kad, atsisakius paskelbti eilinį išlaidų mažinimo etapą, Graikijai tektų pasitraukti iš euro zonos.

Kiek anksčiau A. Samaras skelbė, kad Graikijai reikia daugiau laiko reformoms įgyvendinti. "Leiskite man būti atviram. Mums nereikalinga papildoma pagalba. Mes vykdome sutarčių įsipareigojimus ir kreditorių keliamus reikalavimus. Būtina, kad šalies ekonomika augtų, nes tik taip įmanoma sumažinti finansines rizikas. Mes tik norime šiek tiek laisvės, kad priverstume ekonomiką funkcionuoti ir kad padidėtų valstybės pajamos. Daugiau laiko nereiškia daugiau lėšų. Artimiausiu metu turėsime mažesnį, bet daug efektyvesnį valstybės sektorių", - sakė A. Samaras.

Be to, išvakarėse buvo skelbiama, kad Graikija planuoja steigti specialiąsias ekonomines zonas, siekdama pritraukti privačias investicijas, skatinti ekonomikos augimą ir išsikapstyti iš depresijos. Investuotojus tikimasi patraukti mokestinėmis ir administracinėmis lengvatomis.

Pasak Graikijos plėtros ministro Kosto Hatzidakio, Atėnai jau pradėjo derybas šiuo klausimu su Europos Komisija.

Ypatingųjų ekonominių zonų steigimas paskatins realiojo ekonomikos sektoriaus plėtrą pritraukiant investicijas ir stiprinant eksportą, pastebėjo ministras, paraginęs euro zonos partnerius pritarti tokiai iniciatyvai.

Preliminariais duomenimis, 2008-2012 m. laikotarpiu Graikijoje ekonomika susitraukė penktadaliu. Prognozuojama, kad antrąjį šių metų ketvirtį Graikijos BVP sumažėjo 6,2 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Nedarbo lygis šalyje, 2012 m. gegužės duomenimis, siekė net 23,1 proc., o tarp jaunimo - beveik 55 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)