Apsistojus savo turistų srautais nesiskundžiančioje Vienoje skaičiuoti pinigus gali tekti pakankamai dažnai. Pradėkime nuo nakvynės. Toliau nuo centro vadinamųjų jaunimo viešbučių kainos mažesnės. Čia gali rasti nakvynę už 15 eurų, o kai kur ir dar šiek tiek pigesnę. Tačiau į kainą ne visada įskaičiuojami pusryčiai. Dar reikėtų pridėti ir 5 eurus kainuojantį visuomeninio transporto bilietą parai, kadangi kai kurie pigūs viešbučiai nuo miesto centro yra nutolę virš 20 kilometrų. Taigi, kartais sumokėję 18 eurų už lovą ir pusryčius Jaunimo viešbutyje esančiame netoli centro galite net ir sutaupyti.

Kur paliekami pinigai?

Sutaupytus pinigus leidi pagal poreikius. Bilietai į garsiąją Vienos operą, renginio metu pastovėti sutinkantiems muzikos gerbėjams, kainuos apie dešimt eurų. Visi bilietai į operą išperkami retai todėl likus laisviems krėslams gali pasinaudoti proga prisėsti.

Vienos senamiestyje taip pat rasi kur išleisti savo pinigus. Be prašmatnių parduotuvių ir restoranų savo paslaugas siūlo važnyčiotojai bei šalia Šv. Stepono katedros praeivių dėmesį bandantys patraukti muzikantai, dailininkai ar šokėjai. Ir norinčių pasivažinėti karieta, ir susidomėjusių artistais pakanka, tačiau pastarųjų uždarbis nepalyginamai mažesnis. Septynių breiko šokėjų pasirodymo rezultatas – vos keli eurai. Vargu ar tai galima būtų pateisinti mažomis Vienos gyventojų ir jos svečių pajamomis, ypač tada kai tenka matyti tiesiog gatvėje vykstančius azartinius lošimus, kur mažiausias statymas – 50 eurų.

Žinoma, dauguma pinigus palieka ne spėliodami kurioje dėžutėje paslėptas kamuoliukas, o kasdien išpardavimus siūlančiose parduotuvėse. Pagrindinė prekybos gatvė – Mariahilfer Strasse. Reikia pripažinti, kad čia ne tik siūlomas didesnis prekių pasirinkimas, bet ir mažesnės kainos nei Lietuvoje.

Perkant maistą – viskas atvirkščiai. Vienoje, kaip ir daugumoje didžiųjų Europos miestų, pigiausia virtuvė – turkų. Geografinė tokios užeigos padėtis beveik neįtakoja kainos ir kebabas visame mieste kainuoja apie tris eurus. Todėl turint galimybių ir noro gamintis maistą pačiam geriau apsilankyti parduotuvėje, tačiau reikia neužmiršti, kad šeštadieniais jos darbą baigia anksčiau, o sekmadieniais nedirba. Na, o jeigu jau atsitinka taip, kad maistu iš anksto nepasirūpini, keliauni į Vienos turgų, kuris niekuo nesiskiria nuo Kalvarijų turgaus Vilniuje. Išskyrus maisto produktus. Čia pardavinėjami rytietiški patiekalai, kurie yra ne tik egzotiški, bet ir pigesni nei bet kur kitur Vienoje.

Istorinė ir šiuolaikiška Viena

Ne ką mažesnė ir pinigų nereikalaujanti pramoga – pasivaikščiojimas po Vieną, kurią dėl lietuviams neįprastų atstumų reikėtų vadinti žygiu po Vieną. Neįprasta lietuviams turėtų būti ir prieš akis išdygstantis milžiniškas paminklas sovietų kariams. 1945 metais smarkiai apgriovę Vieną ir išviję Trečiojo Reicho kariuomenę jie tapo miesto išvaduotojais. Austrijos sostinė, kaip ir Berlynas, buvo padalinta į SSRS, JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos okupacines zonas. Susigrąžinti miestą ir atkurti nepriklausomybę Austrijai galutinai buvo pavyko tik po daugiau nei 9 metų.

Patys austrai tų laikų istoriją prisimena nenoriai, kur kas mieliau kalbėdami apie naujausias meno tendencijas. Vienos centre stovinčiuose stačiakampio formos rūmuose esančios šiuolaikinio meno galerijos su žymiausių pasaulio dailininkų darbais traukia lankytojus dieną, o vakare pagrindine susitikimo vieta tampa milžiniškas vidinis rūmų kiemas. Gražu tai, kad daugybė erdvės šiuose rūmuose yra skiriama būtent jaunųjų menininkų saviraiškai, kurie čia įkuria savo galerijas-parduotuves. Pagrindinis centro tikslas – išgarsinti šiuos menininkus ir skatinti naujas idėjas, kurios ateityje padėtų pačiai Austrijos sostinei išlikti šiuolaikiškai ir neatsilikti nuo besikeičiančio pasaulio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją