Audringus skirtingų spalvų liemenėmis „pasipuošusių“ darbininkų atstovų pasisakymus lydėjo kurtinantis šauksmas ir švilpimas pritariant būgnais. Minia, maždaug valandą protestavusi prie Lietuvos pramonininkų konfederacijos, vėliau pajudėjo Lietuvos Respublikos Vyriausybės link. Čia protestuotojai Vyriausybės atstovams įteikė savo reikalavimus, kuriuose reikalaujama nuo 2007 metų sausio 1 –os minimalią mėnesinę algą padidinti iki 700 litų, didėjant šilumos energijos ir kitoms kainoms proporcingai didinti pensijas, stipendijas bei kitas socialines išmokas.

Įkliuvo kunigaikštis Vilgaudas

„Kur tu, tėvyne Amsterdame, Airijos srity, o mūsų tiek nedaug belikę Lietuvos širdy“, - skambant šiems dainos žodžiams, darbuotojai laikė rankose plakatus su užrašais „Darbuotojai – ne vergai“, „Mokytojo atlyginimas – 2 bilietai į Londoną“ ir kitus.

„Kovojame už atlyginimus. Norime, kad jie būtų europiniai, o ne tokie, kaip dabar, kurių pritrūksta susimokėti už komunalinius patarnavimus ir pavalgyti. Kaip išgyventi su tokiais atlyginimais arba tokiomis pensijomis?“, - DELFI skundėsi Varėnos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ona Dabušinskienė.

Vieni protesto dalyviai valdžią kaltino siekimu numarinti žmones dar iki pensijos norint išvengti jos mokėjimo, kiti reikalavo, kad minimali mėnesinė alga išaugtų iki 700 eurų. Ant dėžės atsistoję kalbėtojai ragino nesitaikstyti su mažais atlyginimais, stipendijomis ir pensijomis bei pritarti mitinguotojų iškeltiems reikalavimams.

Mokytojai teigė norintys į rankas gauti po du su puse tūkstančio litų, kad galėtų patenkinti bent minimalius poreikius.

Policininkai sulaikė minioje slampinėjantį neblaivų vilnietį Stasį Urniežių, save tituluojantį kunigaikščiu Vilgaudu.

Mitingą inicijavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos darbo federacija ir Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“.

Protestai vyko ir Kaune

„Lubys – ryklys“, „Vergijai - ne“, „Lietuvos pramonininkams nerūpi paprastas žmogus – jiems rūpi tik jų kišenė“, „Kirkilas – už vergijos grąžinimą“ – plakatais su tokiais užrašais penktadienį apie pušimtis daugiausiai senyvo amžiaus kauniečių protestavo prieš ketinimus prailginti darbo savaitės laiką nuo 48 iki 60 valandų.

„Mes reikalaujame, kad nuo 2007 metų sausio 1-osios dienos minimalus atlyginimas, kuris šiuo metu yra 600 litų, padidėtų iki 700 litų ir didėtų po 10 proc. kasmet. Mes puikiai suprantame situaciją ir žinome, kad tai realu ir mūsų reikalavimas yra pagrįstas. Nepritariame siūlymui didinti savaitės darbo valandų skaičių iki 60. Mes norime, kad pramonininkų reikalavimas būtų pripažintas mažų mažiausiai nekorektišku“, - sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Pasak K.Juknio, jei darbo savaitė bus prailginta – Lietuva grįš į 1905 metų padėtį.

„Baigiam universitetus ir dauguma išvažiuoja dirbti į užsienį. Manyčiau, baigęs aukštąsiąs mokyklas jaunimas turėtų likti Lietuvoje ir padėti savo šaliai tobulėti. Tačiau dabar tam sąlygų nėra“, - sakė akcijoje prie Kauno savivaldybės dalyvavęs Lietuvos žemės ūkio universiteto studentas Justinas Urbonavičius.

Pasak akcijos organizatorių, savo reikalavimus jie įteiks Vyriausybės atstovui Kauno apskrityje Vasilijui Popovui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją