„Parama dėl elektros kainų kompensavimo yra suskirstyta dviem etapais, šiems metams ir kitų metų pirmam pusmečiui iki balandžio. PVM lengvatą mes pratęsėme dar pusmečiui. Tai nelabai matau, kaip galima atimti iš pagalbos verslui pirmo etapo pinigus, jeigu kito biudžeto 60 mln. eurų mums reikės antram pusmečiui“, – žurnalistams teigė A. Armonaitė.

„Taip pat noriu pažymėti, kad PVM netekimus kompensuos GPM surinkimas. Lygiai taip pat, žiūrėsime kokia bus žiema, to nežinome. Bet gali taip būti, kad ne visos paramos numatytos pirmam pusmečiui elektros kompensacijoms reikės“, – pridūrė ji.

Kaip pavyzdį ministrė paminėjo šių metų spalio ir lapkričio mėnesius, kuomet elektros mėnesinė kaina buvo žemesnė, negu buvo tikėtasi.

„Elektros mėnesio kaina buvo žemesnė, negu tikėjomės. Tai dabar manau, kad to nereikės ir kiti verslai nenukentės“, – tvirtino politikė.

ELTA primena, kad antradienį finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtino, jog dėl Seimo priimto sprendimo pratęsti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo sektoriui, valstybei teks mažinti kitą pagalbą verslui, galimai mažinant dalinį elektros kainų kompensavimą. Pasak jos, biudžeto deficitas yra numatytas 4,9 proc., išlaidos dėl PVM lengvatos iki metų pabaigos padidėjo 60-ia milijonų eurų, todėl tokių priemonių reikia tam, kad biudžeto deficitas išliktų toks pats.

Praeitą antradienį Seimas priėmė 2023 m. biudžeto projektą. Planuojamos biudžeto pajamos kitąmet sieks 15,5 mlrd. eurų, išlaidos – 18,6 mlrd. eurų, o deficitas – 4,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP). Valdžios sektoriaus skola, kaip skaičiuoja šalies finansų plano rengėjai, sieks 42,9 proc. Šie rodikliai apskaičiuoti remiantis Finansų ministerijos prognoze, kad Lietuvos BVP kitąmet augs 1,4 proc.

Seimas taip pat priėmė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektą, kuriuo numatomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektoriams.
Projekte numatoma neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją