„Neatmetam galimybės, kad plėsime ir suteiksime galimybę ir didesnėms įmonėms naudotis šia paslauga“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė A. Armonaitė.

Ji žada su paramą verslui administruojančia bendrove „Invega“ tartis, kaip paspartinti lėšų už darbuotojų testavimą mokėjimą.

„Invegai“ nėra tipinė funkcija už testus kompensuoti, bendromis jėgomis tarsimės, kaip pastartinti tuos procesus“, – sakė ministrė.

A. Armonaitė įsitikinusi, kad testus turi apmokėti valstybė: „Tai užtikrintų lygiateisiškumą visų žmonių, visi galėtų pasinaudoti. Subsidijuoti verslus ilgą laiką yra ir taip gana brangu“.

Ministrė pranešė, kad dėl to penktadienį tarsis Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijų atstovai.

Premjerė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad valstybė moka už labai daug testų ir testavimo sąskaita „šiais metais tikrai bus nemaža“, tačiau ji siūlo ne tik skaičiuoti kaštus ir naudą, bet ir atsižvelgti į moralinį aspektą.

„Galime galvoti apie kažkokius modelius ir sutarta, kad tai darys Sveikatos apsaugos, Finansų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kartu su savivaldybėmis. (...) Vertinsime skirtingus variantus ir tada ir spręsime, kada moralu prisiimti valstybei, o ką žmonės ant savo balanso prisiimtų“, – kalbėjo premjerė.

„Invega“ nuo kovo pabaigos jau priima paraiškas darbuotojų testavimo kompensacijoms.

Testuoti darbuotojus ir už tai gauti kompensacijas dabar gali visos smulkios ir vidutinės įmonės, taip pat dirbantys savarankiškai, per pastaruosius dvejus metus nepasiekę 200 tūkst. eurų valstybės pagalbos ribos.

Verslui kompensuojama iki 12 eurų už vieną serologinį imunologinį tyrimą bei už greitąjį antigeno testą. Darbuotojams tyrimai turi būti atliekami reguliariai.

Šioms kompensacijoms skirta 30 mln. eurų. Pasak Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, už šias lėšas bus galima testuoti apie 100 tūkst. darbuotojų, o vienas žmogus per tris mėnesius galėtų būti patikrintas iki 12 kartų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)