„Yra svarbu pasakyti, kad mes vis tik norime, kad į Lietuvą ateitų daugiau bankų. Ir gana dažnas sistemos keitimas neprisideda prie stabilumo. Turiu omenyje, kad neseniai buvo pakeistas pelno mokestis bankams, jis yra didesnis tik jiems. Ir dabar ruošiamas dar vienas mokestis. Tai matyt, gal būtų galima iš anksto tuos pokyčius planuoti, juos atsargiau komunikuoti. Nes investicinei aplinkai yra efektų“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ aiškino A. Armonaitė.

Ministrė paminėjo, kad taip pat turėtų būti detaliau apibrėžti karinės ar dvigubos paskirties infrastruktūros projektai, kuriems bus skirti iš bankų pelnų apmokestinimo gauti pinigai.

„Yra puiki proga finansuoti labai reikalingą infrastruktūrą mūsų šalies apsaugojimui. Svarbu tik kažkaip nuosekliai ir atsargiai tą suplanuoti, nes kai viešojoje erdvėje girdime visokių dvigubų signalų, vėl kyla papildomų klausimų. Tai čia tikiuosi jau kolegos susiplanuos“, – tvirtino ji.

ELTA primena, kad Finansų ministerija kovo pradžioje parengė Laikinojo solidarumo įnašo įstatymo projektą – juo bus papildomai apmokestinti išaugusius pelnus fiksavę komerciniai bankai, o pajamos – skiriamos krašto apsaugai.

Mokesčio įnašo baze ministerija siūlo nustatyti grynųjų palūkanų pajamas, kurios daugiau nei 50 proc. viršija vidutines 4 metų grynųjų palūkanų pajamas. Be to, būtų nustatomas 60 proc. laikinojo solidarumo įnašo tarifas, paliekant pajamų rezervą galimiems nuostoliams dėl paskolų kokybės pablogėjimo, išaugusioms operacinėms ir kitoms išlaidoms padengti.

Pirmąkart Lietuvos bankas (LB) ir Finansų ministerija augančius bankų pelnus komentavo vasario pradžioje. Jau tada užsiminta laikiną jų apmokestinimą kaip vieną iš priemonių – pajamas numatant skirti krašto gynybai.

LB anksčiau taip pat siūlė peržiūrėti reguliuojamo mokėjimo paslaugų krepšelio kainos ir sudėties nustatymo reglamentavimą, didinti bankų įmokų į Indėlių draudimo fondo normą.

Pagrindiniai Lietuvoje veikiantys bankai – „Swedbank“, SEB ir „Luminor – 2022 m. fiksavo pelno augimą.

„Swedbank“ pelnas Lietuvoje 2022 m. siekė 143 mln. eurų ir buvo 64 proc. didesnis, palyginti su 2021 m.

Grynasis SEB pelnas didėjo 49 proc. – iki 172,3 mln. eurų.
„Luminor“ pelnas pernai kilo nuo 74,7 mln. iki 124,7 mln. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)