"Mes neatsisakome mokėti, priešingai, mes sieksime įvykdyti savo įsipareigojimus prieš 100 proc. savo kreditorių, bet teisingomis ir priimtinomis sąlygomis", - pareiškė C. Kirchner, patikinusi, jog vyriausybė padarys viską, kad būtų apsaugoti nacionaliniai interesai, ir nepasirašinės sutarčių, kurios gali sutrukdyti restruktūrizuoti skolą.

Ketvirtadienį Argentina tapo nemoki antrą kartą per trylika metų, žlugus paskutinės minutės deryboms su JAV rizikos draudimo fondais. 

Investiciniai fondai, šalyje dar vadinami "maitlesių fondais", reikalavo, kad jiems būtų sumokėta visa kompensacija už jų turimas nuvertėjusias obligacijas - 1,3 mlrd. dolerių. JAV rizikos draudimo fondai supirko Argentinos obligacijas išpardavimo kainomis 2001 metais, kai Argentina paskelbė bankrotą, o vėliau kreipėsi į teismą reikalaudami, kad jiems būtų išmokėta visa pagal obligacijų išpirkimo sąlygas numatyta suma. Argentina pareiškė negalinti to padaryti ir apkaltino fondus, esą šie, naudodamiesi šalies problemomis, stengiasi susižerti didžiulį pelną.

Vyriausybei pavyko susitarti dėl naujo skolos restruktūrizavimo su dauguma kreditorių, bet kai kurių investuotojų, vadinamų "investuotojais-maitlesiais", įtikinti nepavyko.

"Elliot Management" yra pagrindinis iš nurodytų rizikos draudimo fondų, priklausantis milijardieriui Paului Singerui. Derybos vyko iki paskutinės minutės. Argentinos ekonomikos ministras Axelas Kicilofas taip ir nesutiko su sutarties sąlygomis, pavadinęs jas "plėšikiškomis".

Grupė Argentinos privačių bankų vis dar viliasi susitarti su kreditoriais. Nepatvirtintais duomenimis, užsienio rizikos draudimo fondai jau sutiko perduoti jiems šalies skolas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)