„Manau, kad turėtų mažėti, nes pagal dabartinę mažmeninę prekybą, kurią mes matome, mažmeninė prekyba, ypač I ketvirtyje, išaugo net 10,6 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, tai rodo, kad perkamoji gyventojų galia didėja“, – „Žinių radijui“ sakė A. Butkevičius.

„Manau, kad prekybininkai žada pasirašyti memorandumą su vyriausybe, kad jie sumažins kainas procentiniu punktu tiek, kiek sumažinsim PVM“, – teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Swedbank“ atliktas tyrimas parodė, kad Estijos, Latvijos ir Lietuvos sostinėse gyvenantys žmonės daugiausiai išlaidų patiria pirkdami maistą. Tačiau jei Rygoje ir Taline šios išlaidos po truputį mažėja, tai vilniečių šeimų išlaidos maistui kol kas nesikeičia – išleidžiama beveik ketvirtadalis šeimos pajamų. Todėl ekspertai neabejoja – socialdemokratų bandymai mažinti PVM yra rinkiminis triukas. Juk pastaruosius trejus metus bet kokius panašius siūlymus ir premjeras, ir jo partijos kolega finansų ministras Rimantas Šadžius atmesdavo kaip nepagrįstus. Socialdemokratai nuolat aiškino, kad tokie siūlymai gyventojams nebūtų naudingi, iš to pasipelnytų tik verslininkai. Tai kas pasikeitė dabar, kodėl lengvatinis tarifas dabar tapo naudingu gyventojams?

„Dabar derina prie tos „boikotuok prekybos centrus“ akcijos, atliepia, kad kažką reikia daryti, tai darykime taip. Kad socialdemokratai ir ministras R. Šadžius, ir premjeras kaitalioja nuomones, tai čia mums jau chrestomatiniai pavyzdžiai, jie mūsų nebestebina, tiesiog artėja rinkimai ir apsiverčia jų matymas“, – įsitikinusi ekonomistė Rūta Vainienė.

„Tenka apgailestauti, kad į tą populizmą įsijungė ir vyriausybė – premjeras, finansų ministras, kurie anksčiau tvirtai ir racionaliai aiškino, kad PVM lengvatos, pavyzdžiui, mėsai, vartotojams jokios naudos neduoda, jos duoda nauda tik perdirbėjams ir pardavėjams. Dabar suprantu, kad tam premjeras pritaria, nors pati logika visai keista. Premjeras buvo labai susirūpinęs, kad kalafiorai pabrango, o kažkodėl nutarė piginti mėsą“, – stebėjosi Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

R. Vainienės teigimu, socialdemokratų siūlymas taikyti lengvatinį tarifą tik mėsai atrodo gana keistai. Kodėl tik mėsai? Kodėl ne didesniam produktų krepšeliui – makaronams, kruopoms, duonai? Esą praplėtus produktų, kuriems būtų mažinamas PVM, grupę, žmonės labiau tą pajustų. Koalicijos partneriai Darbo partija sako, kad socialdemokratai kopijuoja jų idėjas. Tačiau kopijuoja labai prastai, nes vieno produkto atpiginimas nepadės nei ekonomikai, nei vietos gamintojams konkurencinėje kovoje su užsienio tiekėjais. Darbo partija nuolat socialdemokratų pliekta dėl siūlymų lengvatinį tarifą taikyti didesniam produktų krepšeliui ir toliau laikosi nuomonės, kad PVM reikia mažinti ne tik šviežiai mėsai, bet ir žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams, cukrui, kitiems produktams.

„Pasižiūrėkite iš to, kuris važiuoja į Lenkiją, pusės. Jei mes sumažiname PVM mėsai, ar jam dėl to dabar nebeapsimoka važiuoti į Lenkiją, kai jis nuvažiavęs į Lenkiją nusipirks ir makaronų, ir aliejaus, ir kruopų, ir pieno, ir tos pačios mėsos su tuo pačiu lengvatiniu tarifu. Tai dabar dėl vieno produkto jam nevažiuoti?“ – klausė Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Kitą savaitę turėtų įvykti valdančiųjų politinė taryba, kurioje galbūt ir paaiškės tik mėsai ar didesniam produktų ratui bus mažinamas PVM. Panašu, kad koalicijos partnerių laukia įtemptos diskusijos, nes, iki rinkimų likus mažiau nei pusmečiui, rinkėjų palankumas itin svarbus. Apklausos rodo, kad socialdemokratų reitingas yra gerokai nusiritęs žemyn, didelėmis rinkėjų simpatijomis negali pasigirti ir Darbo partija. Tiesa, ir valdantieji, ir opozicija tarsi pamiršo 2008 m. tuometinės konservatorių vyriausybės nuo 18 iki 21 proc. padidintą PVM. Tuometinis premjeras A. Kubilius teigė, kad tai laikina, tačiau panašu, kad nieko nėra amžiniau nei laikina.

Ekonomistų tokie politikų sprendimai nestebina. Esą neretai padidintas mokestis yra nebeatšaukiamas. Be to, iš anksto patariama nesidžiaugti ir galbūt mažėsiančiu PVM maisto produktams. Biudžeto praradimus juk reikės kažkaip kompensuoti, pavyzdžiui, įvedant naują mokestį už automobilius.

„Jie tai vadina lengvatų naikinimas, sako, kad dabar yra lengvata tiems, kurie nemoka. Štai automobiliai stovi, nemoka mokesčio, tai naudojasi lengvata. Vadinasi, tai, kad gyveni yra tau lengvata, kad nemiršti. Kai mes kalbame apie valstybės strategiją, kokia ji turėtų būti, kokia neturėtų būti, turėtume kalbėti apie tai, kokius mes mokesčius taikysime prekių grupėms, kokie bus tarifai, kokia našta, kaip mokesčius perskirstyti per biudžetą. Taip turi atrodyti strategija. O ar mes žinome bent keturis metus į priekį, kokie yra planai mokesčių srityje?“ – klausė ekonomistė R. Vainienė.