Naujausia žinia, šiomis dienomis pasiekusi Maisto priežiūros skyriaus specialistus, buvo skundas dėl šaldytos žuvies. Pasak šio skyriaus vedėjos Violetos Krivickienės, panevėžietis, nusipirkęs „Maximos“ prekybos centre šaldytos jūros lydekos, skundėsi joje radęs kirmėlę.

Ištyrus skundą paaiškėjo, kad pavojingais parazitais užkrėsta didžiulė šaldytos glazūruotos argentinietiškos jūros lydekos be galvų ir uodegų partija. Nors prekybos centre rasta tik apie penkis kilogramus šios žuvies, VMVT sustabdė daugiau kaip dvi tonos šio produkto pardavimą.

V.Krivickienė teigia, kad žuvį platino bendrovė „Salų žuvys“. Kirmėlėtų žuvų ji veikiausiai įsigijo iš nepatikimo tiekėjo.

Dar vienas nemalonus atvejis neseniai išaiškintas „Babilone“ esančioje bendrovės „Angolita“ parduotuvėje. Vartotojas, įsigijęs joje saldainių „Collection“, tvirtino juose irgi radęs kirmėlių. Nors nuvykus į prekybos vietą, kaip pasakoja Maisto priežiūros skyriaus vedėja, saldainiuose parazitų neaptikta, patalpoje, kur laikomi saldumynai, rasta kandžių Be to, pastebėta, kad ant anksčiau vežtų ir neparduotų saldainių užpilami vėliau gautieji – neatskiriamos jų partijos. Pardavėjai dėl to buvo nubausti, o prekiauti saldainiais leista tik išvalius patalpą, atlikus joje dezinfekciją.

Supelijusi duona – lentynoje

Dar vienas pasitvirtinęs skundas, pasak V.Krivickienės, buvo dėl nemalonaus kvapo mineralizuoto vandens „Rasa Active Light“. Iš prekybos parduotuvėje išimta 13 butelių šio gėrimo, dar tiek pat jo rasta prekybos tinkle.

Sustabdytas buvo ir rūgštingumo normą viršijusio raudonojo Čilės vyno pardavimas. Netinkamas parduoti produktas utilizuotas.

Maisto priežiūros skyriaus vedėja pabrėžia, kad radus kokių nors pažeidimų kaltininkams visada skiriamos baudos.

Jų neišvengė ir pasenusiais produktais Raguvoje prekiavusios J.Šeštokienės individualios įmonės parduotuvės darbuotojos, bendrovei „Laimina“ priklausančios parduotuvės, įsikūrusios Liūdynėje, šeimininkai. Pastarojoje prekybos vietoje, kaip sakė AVMVT atstovė, padėtis pasirodė labai bloga – rasta gana įvairių senų produktų: dešrelių, sausainių, bandelių, vanilinio cukraus ir kt. Kai kurių nebuvo įmanoma atsekti vartojimo termino.

Supelijusia duona prieš kurį laiką prekiavo K.Juchnevičiaus individuali įmonė „Rūtos šakelė“, esanti Liepų al. V.Krivickienę nustebino, kad supeliję duonos gaminiai buvo laikomi lentynoje kartu su gerais, aplinkui skraidė musytės. Ten taip pat rasta pasenusių sardelių, keptos mėsos, virtos dešros.

Šaldytais produktais, kurių pažeistos pakuotės, buvo prekiaujama R.Statkevičienės kioske, esančiame Projektuotojų g. R.Konoržiausko parduotuvės „Reda“ Tiltagaliuose darbuotojai nubausti už prekybą senomis sardelėmis, jogurtu, grietinėle, saldumynais. Ten rasta ir gaminių su pažeistomis pakuotėmis.

Daugiau nei pernai

Maisto priežiūros skyriaus specialistams teko nubausti ir bendrovės „Norfos mažmena“, esančios Nemuno g., darbuotojus, prekiavusius visiškai senu alumi, jo galiojimo terminas buvo pasibaigęs daugiau kaip prieš mėnesį. Už netinkamai laikomus čeburekus nemalonumų neišvengė Nepriklausomybės a. esanti bendrovės „Alika“ parduotuvė. Joje iš prekybos išimta 16 čeburekų su mėsa, jų gavimo datos buvo neįmanoma nustatyti.

Pagal skundą patikrinus Upytės A.Belazaro pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo centrą, paaiškėjo, kad jame neapskaičiuojamas porcijų dydis. Gautame skunde buvo teigiama, jog vaikai gauna labai mažas porcijas, jiems duodamos praskiestos sultys.

V.Krivickienės teigimu, šiais metais iš vartotojų jau yra gauta 109 skundai (pernai per visus metus – 110). Iš jų pagrįstų būta apie 45 proc. Sulaukta 34 anoniminių skundų. Pusė iš jų pasitvirtino.

Didžioji dalis vartotojų, pasak AVMVT specialistės, šiemet skundėsi pažeidimais prekyboje – gauti 65 skundai, iš jų pasitvirtino 33.

Dėl pažeidimų viešojo maitinimo srityje gauta 26 skundai, pagrįsti pasirodė 10. Maisto kokybe skųstasi 22 kartus, pasibaigusiais vartojimo terminais bei higienos, švaros taisyklių nesilaikymu – po 9 kartus.