120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per metus „lubos“ buvo siūlytos kartu su vasarą pristatytu mokesčių ir socialinės sistemos tobulinimo planu. Tuomet teigta, kad jos pritrauks užsienio investicijų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) anksčiau yra paskaičiavusi, kad „lubomis“ būtų galėję pasinaudoti maždaug 1,3 tūkst. Lietuvoje gyvenančių asmenų, kurie per mėnesį „ant popieriaus“ uždirba 7 412 eurų.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius DELFI patvirtino, kad biudžeto projekte „lubų“ nebeliko.

„Iš principo ministerija taip nusprendė dėl to, kad gavo daug įvairiausių visuomenės pastabų, suinteresuotų grupių, Seimo narių komitetų pastebėjimų, kad nebus pritarta, kad tai netikslinga šiandienai. Nuspręsta neteikti“, – sakė jis.

Mindaugas Sinkevičius

SADM socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė nurodė, kad socialinio draudimo įmokų „lubų“ teko atsisakyti siekiant išlaikyti tvarius valstybės finansus: subalansuotą tiek „Sodros“, tiek valstybės biudžetus.

„Vyriausybės teikiamame mokesčių ir socialinės apsaugos pakete numatytos rekordinės valstybės lėšos skurdui mažinti. Tam tikslui Vyriausybė numato eilę priemonių – pensijų didinimą, pajamų vaikus auginančioms ir mažai uždirbančioms šeimoms didinimą ir kt.

Visoms priemonėms įgyvendinti reikalingi piniginiai ištekliai, kurie atsispindi valstybės ir socialinio draudimo fondo biudžetuose. Taip pat buvo atsižvelgta į viešojoje erdvėje išsakytus siūlymus šia tema“, – aiškinama DELFI atsiųstame komentare.

„Grindys“ liko

Tačiau kitų metų „Sodros“ biudžetas parengtas atsižvelgiant į kelis kitus naujus pasiūlymus.

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio „grindys“ darbdavio socialinio draudimo įmokoms biudžetą papildys 68 mln. eurų.

Savarankiškai dirbančių asmenų mokestinės bazės ir lengvatų naikinimas į „Sodros“ biudžetą pridės papildomus 13,7 mln. eurų.

Tuo metu anksčiau siūlytos „lubos“ biudžetą būtų mažinusios. Anksčiau skaičiuota, kad jos būtų kainavusios apie 29 mln. eurų iš „Sodros“ biudžeto ir 11 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Išdūrė laukusius

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas Vyriausybės sprendimą atsisakyti „lubų“ komentavo taip:

„Išdūrė tuos žmones, kurie tų lubų tikėjosi. Galima pajuokauti, kad geri pasiūlymai iš šio mokesčių paketo dingsta, o blogi pasilieka. Gaila, kad siūlė tik tokias aukštas, kuriomis galėtų pasinaudoti tik 0,1 proc. žmonių, bet dar blogau, kad dabar jų išvis atsisako“.

Žilvinas Šilėnas

Pašnekovas sakė, kad „lubos“ butų buvusios naudingos ne tik investicijų pritraukimui, bet ir „elementariam teisingumui“.

„Dabar turime nesąžiningą situaciją, kai „Sodrai“ daug sumoki, bet mažai gauni. Taip yra, nes įmokos yra neribojamos, o išmokos ribojamos“, – priminė jis.

S. Skvernelis aršiai gynė

Vyriausybė anksčiau yra sulaukusi kritiškų pastabų dėl siūlymo įvesti „lubas“, esą tai yra turtingųjų apmokestinimo mažinimas. Tačiau tuomet S. Skvernelis Vyriausybės pasiūlymą nusprendė apginti.

„Vakar net keli Vyriausybės mokesčių pasiūlymus vertinantys komentatoriai teigė, kad reforma „didins turtingųjų pajamas“. Na ne, to nebus. „Turtingųjų“ – aš tai gal sakyčiau, daug uždirbančių – pajamų nedidinsime. Mes tik dalinai sumažinsime jiems tenkančią mokestinę naštą. Tai skirtingi dalykai.

Dabar prie esmės. Ką siūlome? Siūlome įvesti vadinamąsias „Sodros“ lubas daug uždirbantiems. Lubas tiems, kurių algos siekia 120 vidutinių darbo užmokesčių ir daugiau. Jei paprasčiau – tiems, kurie per mėnesį uždirba 6000 eurų ir daugiau „į rankas“.

Kodėl? Filosofija labai paprasta. Tokias algas gauna patys gabiausi, itin aukštos kvalifikacijos vadovai ar specialistai. Žmonės, kurie kuria didžiulę pridėtinę vertę visai visuomenei ir valstybei. Žmonės, kurie ne šiaip „kala pinigą“, o kuria darbo vietas (daug darbo vietų), kurie moka valstybei didelius mokesčius. Žmones, kurie, sakyčiau, yra viena iš pagrindinių valstybės varomųjų jėgų.

Tokių žmonių dėka auga Lietuvos ekonomika, į šalį ateina investicijos, kas vėl kuria darbo vietas, augina pragyvenimo lygį ir t.t. Tokie žmonės vertinami ne tik pas mus, o ir svetur. Visame pasaulyje. Ne tik vertinami, bet ir graibstomi. Ne vienas ir ne du, deja, jau išvažiavo iš Lietuvos. O mes tik skaitome jų sėkmės istorijas ir dūsaujame dėl prarastų talentų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė jis.

Pritrūko drąsos

Ekonomistas Paulius Kunčinas tvirtina, kad žlugdoma gyvybiškai reikalinga įstatymo nuostata.

„Tai yra apmaudus pavyzdys, kai neteisingai suformulavus poziciją diskusijai ir neteisingai sudėjus akcentus, žlugdoma Lietuvai gyvybiškai reikalinga įstatymo nuostata. „Sodros“ lubos pirmiausia yra skatinamoji priemonė pritraukti Lietuvos ir užsienio investuotojų, kad jie sukurtų aukštos kvalifikacijos darbo vietų.

Savo poziciją už „Sodros“ lubas vasarą viešai išsakė premjeras S. Skvernelis, ir jo argumentams labai pritariu. Gaila, bet pritrūko drąsos apginti šį labai svarbų strateginį klausimą, ir pasekmės bus skaudžios – investicijos Lietuvą aplenks ir nueis į Lenkiją, Bulgariją, Rumuniją ar kitas šalis, kurios „Sodros“ lubas turi“, – komentare DELFI tvirtina jis.

Paulius Kunčinas

Pasak ekonomisto, šiuo metu Lietuvos ekonomika orientuota į žemos kvalifikacijos darbo vietas. Mes gyvename iliuzijose, kad galime kovoti dėl investicijų mažais kaštais.

„Tiesa yra tokia, kad su mažais kaštais susijęs konkurencinis pranašumas beveik išnyko. Mūsų atlyginimai pasiekė Portugalijos ar Ispanijos lygį. Belieka remtis tais investuotojais, kurie jau yra pasirinkę Lietuvą, bet ir jie jau svarsto apie galimybę išeiti į kitas šalis. Lietuva visiškai nekovoja dėl strateginių aukštos pridėtinės vertės užsienio investicijų, nors kontekstas yra labai palankus. Vien iš Londono šiuo metu perkeliamos 10 tūkst. darbo vietų, ir Lietuva gali pretenduoti į mažiausiai tūkstantį. Lietuvoje puikiai vystomos finansinės, informacinės technologijos, turime daug pasiekimų mokslo, tyrimų srityse. Jei nebus priimti strateginiai politiniai sprendimai, tai liks pavienėmis istorijomis. Reikia drąsos ir politinės valios pagaliau pereiti į kitą lygį ir pasiekti proveržį“, – nurodė P. Kunčinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)