Europos Komisija priėjo prie išvados, kad Airija „Apple“ suteikė 13 mlrd. eurų vertės nepagrįstų mokestinių lengvatų. Tai yra neteisėta, remiantis ES valstybinės paramos taisyklėmis, nes tokie susitarimai leido „Apple“ mokėti gerokai mažiau mokesčių už kitas įmones. Airija dabar privalo susigrąžinti neteisėtą valstybinę paramą“, – teigiama antradienį Europos Komisijos paskelbtame pranešime.

ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager pažymėjo, kad bendrovei „Apple“ Airijoje suteiktos „rinktinės sąlygos“ reiškė, kad JAV bendrovė 2003 metais iš savo veiklos Europoje sumokėjo tik 1 proc. pelno mokestį, o 2014 metais jis siekė vos 0,005 proc.

„Mokestinės sąlygos Airijoje leido „Apple“ beveik visiškai išvengti pelno apmokestinimo prekiaujant „Apple“ produkciją visoje ES bendrojoje rinkoje“, – sakė komisarė.

Tyrimą dėl išskirtinių JAV kompanijai taikomų mokestinių sąlygų Airijoje Briuselis pradėjo 2014 metais. Neabejojama, kad tiek „Apple“, tiek ir Airijos valdžia šį Komisijos sprendimą skųs.

„Apple“ vadovas Timas Cookas rugpjūčio 13 d. laikraštyje „The Washington Post“ išspausdintame interviu sakė besitikės „sąžiningo šio klausimo nagrinėjimo“.

„Jeigu to nebus, mes, žinoma, sprendimą skųsime“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos trečiadienį perspėjo Europos Komisiją dėl jos priemonių kovai su mokesčių vengimų, kurių EK imasi prieš JAV technologijų milžinę „Apple" ir kitas tarptautines kompanijas. Vašingtonas apkaltino Briuselį vienašališkumu ir savo įgaliojimų viršijimu.

„Apple“ savo bazę Airijos pietiniame Korko mieste įkūrė dar 1980 metais. Šioje šalyje, per kurią „Apple“ nukreipia savo tarptautinius pardavimus ir tokiu būdu išvengia milijardinės vertės pelno mokesčių, įmonė turi 5 tūkst. darbuotojų.

Tačiau M. Vestager, kuri JAV įmonėms yra iškėlusi visą virtinę konkurencijos bylų, pareiškė, kad „vadinamoji „Apple“ būstinė Airijoje egzistuoja tik popieriuje. Joje nėra darbuotojų, ji neturi patalpų ir ji nevykdo realios veiklos.“

Pasak Komisijos narės, 2014 metais už Europoje gautą pelną „Apple“ sumokėjo vos 0,005 proc. mokestį, t. y. vos 50 eurų už kiekvieną 1 mln. eurų.

„Apple“ pareiškė, jog skųs šį sprendimą, ir pridūrė „esanti tikra, kad jis bus panaikintas“.

„Šis sprendimas padarys didžiulį ir žalingą poveikį investicijoms ir darbo vietų kūrimui Europoje“, – pridūrė įmonė.

Airijos finansų ministras Michaelas Noonanas pareiškė, kad šis sprendimas jam „nepalieka kitos išeities, kaip tik prašyti ministrų kabineto leidimo skųsti sprendimą Europos teismuose“.

„Apple“ pateikta mokesčių sąskaita gerokai viršija ankstesnį ES valstybės pagalbos rekordą – 1,3 mlrd. eurų, kuriuos „Nurburgring“ lenktynių trasai suteikė Vokietijos valdžia.

Airija jau rengiasi skųsti sprendimą

Airija rengiasi apskųsti Europos Sąjungos reikalavimą Jungtinių Valstijų technologijų kompanijai „Apple“ sumokėti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, antradienį pranešė šalies valdžia.

„Finansų ministras sieks kabineto pritarimo teikti apeliaciją Europos teismams dėl Komisijos sprendimą“, – sakoma airių vyriausybės pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)