Peticiją inicijavusios Lietuvos žaliųjų partijos atstovai įsitikinę, kad bendrovė neturėtų veikti, kol kompetentingos valstybės institucijos ištirs ir konstatuos, ar ji yra pajėgi gamybą vykdyti laikydamasi aplinkos apsaugos standartų. „Grigeo Klaipėda“ vadovas Tomas Eikinas sako, kad šiuo metu įrenginiai jau galėtų veikti, visi reikalingi veiksmai atlikti ir suderinti, tetrūksta parašų iš valstybinių institucijų.

„Tikime, kad pasiekti proveržį aplinkosaugos srityje galima tik abiem pusėms – verslui ir valdžios institucijoms ir aplinkosaugos institucijoms – bendradarbiaujant“, - Eltai sakė T. Eikinas.

Peticijos autoriai apeliuoja į Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymą, kuris numato, kad Aplinkos apsaugos departamentas turi teisę nutraukti aplinkai kenksmingą fizinių ar juridinių asmenų veiklą, jei jie teršia aplinkos orą, žemę, vandenį ir kelia tiesioginį pavojų žmonių sveikatai ar gyvybei. Peticijoje reikalaujama nuodugniai įvertinti, ar įmonė yra pajėgi saugiai veikti, o kol vyks tyrimas, bendrovės veiklą sustabdyti.

„Taršos atvejai šioje įmonėje kartojasi, ir tai rodo, kad vis dar aplaidžiai žvelgiama į aplinkosaugos reikalavimus. Valstybės institucijos į šią pasitikėjimą praradusią įmonę turėtų žiūrėti itin principingai, turint omenyje dar pernai paaiškėjusią informaciją, kad įmonė į Kuršių marias ne vienerius metus leido netinkamai išvalytas nuotekas, o jos atstovams buvo pareikšti įtarimai dėl teisės aktų, susijusių su aplinkos apsauga, pažeidimų ir dokumentų klastojimo“, – sako Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė.

Jos teigimu, institucijos turėtų reikalauti bendrovės, kad pateiktų įrodymus, kad jos naudojami techniniai sprendimai garantuoja visapusišką aplinkos apsaugą ir informuotų, kokių priemonių buvo imtasi, kad toks incidentas nepasikartotų ateityje.

Kritika bendrovei „Grigeo Klaipėda“ pasipylė prieš kelias savaites, kai buvo pranešta apie į Kuršių marias tekančias gamybines nuotekas. Paaiškėjo, kad tarša ir vėl sklinda iš šios bendrovės gamyklos. Jos atstovų teigimu, incidentą lėmė automatinės sklendės gedimas.

Pasak „Grigeo Klaipėda“ vadovo T. Eikino, įmonėje per pastaruosius metus buvo atlikti tarptautiniai aplinkosaugos, darbuotojų saugos bei sveikatos ir veiklos procesų auditai, kurių metu analizuota ir gamyklos veikla: įvertintos nuotekų valymo ir išleidimo sistemos, technologinis procesas, identifikuoti taršos - kvapo, aplinkos oro ir triukšmo - šaltiniai, atliktos rizikos vertinimo procedūros.

„Grigeo Klaipėda“ išduotas ISO 14001 sertifikatas buvo suspenduotas 2020 m. sausio 17 dieną. Iškart po to bendrovės vadovybė ėmėsi svarbių permainų ne tik tvarumo bei aplinkosaugos, bet ir apskritai veiklos įgyvendinimo srityse. Teigiamus pokyčius įvertino ir spalį auditą atlikusios pasaulyje pirmaujančios sertifikavimo įmonės specialistai, kurie po nuodugnios apžiūros nusprendė atnaujinti suspenduoto sertifikato galiojimą.

Darbų saugos, aplinkosaugos ir technologinį auditą atliko tarptautinė popieriaus pramonės auditavimo ir konsultavimo įmonė „Afri“. Taip pat įmonė turi galiojantį Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą (TIPK).

„Taip pat per pastaruosius metus inicijavome net 3 skirtingus projektus, kurie padės Klaipėdoje sumažinti poveikį aplinkai, nuotekų taršą ir prisidėtų sprendžiant kvapų problemą. Bendros „Grigeo Klaipėda“ investicijos vien į šiuos tris aplinkosauginius projektus iš viso siekia 3,5 mln. eurų. Daugiau nei pusę šios sumos jau esame investavę į visą reikalingą įrangą, ją esame įsigiję dar pernai. Ateityje esame pasirengę tęsti investicijas į aplinkosauginius projektus“, - pabrėžia „Grigeo Klaipėda“ vadovas T. Eikinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)