Valyklą valdančios savivaldybės įmonės „Vilniaus vandenys“ komunikacijos vadovas Mindaugas Linkaitis paaiškino, kad putos nepavojingos, o skundai dėl kvapų nepasitvirtina.

Vasarą planuojama pradėti valyklos rekonstrukcijos darbus, tačiau jau du kartus neatsirado norinčiųjų imtis darbų.

Buvo blogiau

Bendruomenės „Neries slėnis“ pirmininkė Renata Gorbačevska sakė, kad Vilniaus rajono Smiglių kaime gyvena apie 20 metų.

„Pirmiausia, buvo nežmoniški kvapai. Mes gyvename prie kranto, tai reikėdavo naktį atsikelti ir uždaryti langus. Vėliau ta problema dingo, tapo mažesnė. Iki vėmimo tikrai nebebuvo.

Tačiau pastaruoju metu pastebėdavome, kad penktadienį vakare ar savaitgalį – ką jie ten leidžia iš Vilniaus nuotekų valyklos – nežinau, bet putos eidavo iki Grigiškių“, – pasakojo ji.

Pašnekovė DELFI sakė, kad pastaruoju metu situacija pagerėjusi.

„Dabar ten ir gaudyklės įrengtos, apšvietimas atsirado. Iki tol nebuvo, buvo siaubingas vaizdelis. Ne kartą buvome skambinę, kreipėmės, nors aplinkosaugininkai sakė, kad viskas tvarkoje“, – sakė R. Gorbačevska.

Tikrino 10 kartų

M. Linkaitis sakė, kad kartais prie nuotekų išleistuvo matomos putos aplinkai nėra pavojingos.

„Jos susidaro, kuomet išvalytos nuotekos į upę teka slenksčiais ir susiplaka“, – paaiškino jis.

„Vilniaus vandenų“ atstovas nurodė, kad 2019 metais Vilniaus nuotekų valyklą Aplinkos apsaugos agentūros aplinkos tyrimų departamentas tikrino 10 kartų.

„Pernai nė vienas skundas dėl kvapų nepasitvirtino, aplinkosaugos pareigūnai nenustatė pažeidimų“, – sakė jis.

Imasi rekonstrukcijos

Vilniaus miesto nuotekų valykla pastarąjį kartą atnaujinta 2012 metais, kuomet joje įrengti modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai.

Tuomet skelbta, kad dėl aplinkinių rajonų gyventojai nebejus nemalonių kvapų. Investuota 140 mln. litų (apie 41 mln. eurų).

2019 metų gegužę „Vilniaus vandenys“ paskelbė apie naują tarptautinį Vilniaus nuotekų valyklos viešąjį rekonstrukcijos darbų pirkimo konkursą.

„Planuojama pasirinkti partnerius, kurie suprojektuos ir rekonstruos nuotekų valyklą. Projektui įgyvendinti numatyta 32,8 mln. eurų (be PVM)“, – skelbta įmonės pranešime.

Rekonstrukcijos metu planuojama atnaujinti mechaninio ir biologinio valymo įrenginius. Daugelis jų nebuvo atnaujinami nuo pat valyklos atidarymo ir veikia jau daugiau nei tris dešimtmečius.

Vis dėlto, nei pirmą, nei antrą kartą norinčiųjų atlikti darbus neatsirado. Kaip spalį skelbė naujienų agentūra BNS, „Vilniaus vandenys“ nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą paskelbė jau trečią kartą.

„Bendrovė, kaip ir anksčiau, ieško, kas per 3 metus Vilniaus nuotekų valykloje atnaujins mechaninio ir biologinio valymo įrenginius. Pasiūlymus konkursui galima teikti iki lapkričio 4 dienos. Paskutinį konkursą „Vilniaus vandenys“ nutraukė rugpjūtį, negavę rangovų pasiūlymų“, – rašė BNS.

Šiemet kilus skandalui dėl į Nerį patenkančio plastiko, „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas sakė, kad turi ambicingus tikslus iš esmės rekonstruoti nuotekų valyklą, kad jokiais parametrais neviršytų leidžiamų taršos rodiklių.

„Nuotekų valyklos rekonstrukcijos aktualumas žinomas Aplinkos ministerijai. Ji „Vilniaus vandenims“, būtent Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijai, yra numačiusi skirti papildomą finansavimą“, – sakė jis.

Marius Švaikauskas

Taip pat jau skelbta, kad taršos plitimui stabdyti „Vilniaus vandenys“ ėmėsi skubių priemonių dar iki Vilniaus nuotekų valyklos rekonstrukcijos: kad plastiko dalelės būtų nugriebtos, sulėtino valymo procesą, taip pat sumontavo 9 smulkesnius filtrus (su 2 ir 3 milimetrų tarpeliais), kurie papildomai sulaiko smulkintą plastiką.

Taip pat situacijai stebėti prie nuotekų išleistuvo į Nerį sumontuota vaizdo kamera. Ateityje bus sustiprinta įmonių kontrolė, o ypač tų, iš kurių atiteka padidintos taršos nuotekos. Taip pat mėginiai iš įmonių nuotekų šulinių bus imami ir savaitgaliais, ir naktimis. Ypatingą dėmesį numatoma skirti neplaniniams įmonių patikrinimams bei mėginių paėmimui iš anksto nepranešus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)