Europos Komisija jau yra nurodžiusi mūsų šaliai, kad vykdome ne visus Miestų nuotekų valymo direktyvos reikalavimus - gyvenvietėse, kur gyvena daugiau kaip du tūkstančiai žmonių, per mažai namų ūkių prisijungę prie centralizuotų tinklų. Viena pagrindinių priežasčių, kurią nurodo gyventojai, - jie neturi tam lėšų.

Ministerijos siūloma finansinė parama padėtų savivaldybėms spręsti šią problemą“, - sako aplinkos viceministras Mindaugas Gudas.

Savivaldybės kviečiamos iki lapkričio 1 d. teikti paraiškas Aplinkos ministerijai AARP lėšoms gauti. Vienai savivaldybei gali būti skiriama ne daugiau kaip 100 tūkst. eurų ir su sąlyga, kad ji prisidės ne mažiau kaip 30 proc. prie įgyvendinamo projekto išlaidų sumos.

Dotaciją numatoma išmokėti dalimis. Pirmąją dalį - pasirašius dotacijų teikimo sutartį, antrąją - pateikus projekto įgyvendinimo ataskaitą ir įvykdžius visas privalomas sutarties sąlygas.

Aplinkos ministerija primena, kad projektams, susijusiems su grupinių komunalinių nuotekų tvarkymo sistemų pajungimu prie centralizuotų nuotekų surinkimo sistemų, įgyvendinti finansinės paramos galima gauti ir pateikus paraišką Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondui (LAAIF).

Terminą tokioms paraiškoms pateikti LAAIF pratęsė iki spalio 6 d. 12.00 val. Projektams pagal šias paraiškas skiriama 2,55 mln. eurų.

Miestų nuotekų valymo direktyvai įgyvendinti Aplinkos ministerija parengė ir Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pataisas.

Viena iš šių pataisų - įpareigoti savivaldybes, geriamojo vandens tiekėjus ir nuotekų tvarkytojus išvystyti trūkstamą infrastruktūrą aglomeracijose ir prijungti jose esančius abonentų ir vartotojų įrenginius prie geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)