Junior Achievement pasauliniame jaunimo suvažiavime „Global Youth Forum“ Meksikoje buvo pristatyta bendruomenės apklausą, kurioje daugiau nei 70 proc. respondentų teigė, kad sumokėtų 5–10 eurų daugiau už tam tikrą rūbą, jei tai padėtų spręsti aplinkosaugines problemas ir pagerintų įmonių darbuotojų trečiose šalyse sąlygas, rašoma pranešime spaudai.

Tyrimo dalyviai, paklausti kokie iššūkiai turi įtakos mados rinkai, įvardijo greitosios mados kultūrą, gamtos išteklių beribį naudojimą bei menką antrinį drabužių perdirbimo rinkos išsivystymą.

„Kad užaugintų pakankamai medvilnės vieniems marškinėliams – reikia 2700 litrų vandens. 25 proc. pesticidų naudojami vien medvilnei auginti, o žvelgiant iš socialinės perspektyvos milijonai darbuotojų tokiose šalyse kaip Indija, Bangladešas ir Pakistanas uždirba mažiau nei 50 JAV dolerių per mėnesį“, – teigia Junior Achievement Alumni, Global Youth Forum dalyvis Justas Daujotas.

Pasak J. Daujoto, 2.4 trilijonų JAV dolerių – tiek verta šiuolaikinė mados industrija. Jeigu tai būtų valstybė, ji būtų 7 didžiausia ekonomika pasaulyje.

„Viena didžiausių verslo industrijų yra ir viena artimiausių kiekvienam pasaulio gyventojui. Kiekvienas dėvime dešimtis rūbų nebūtinai susimastydami, kaip šis rūbas pateko į mūsų spintų lentynas ir ką su juo daryti, kai nudėvime ar tiesiog nebepatinka ir išmetame.

Šiandien tik 10 proc. drabužių yra perdirbami, taip efektyviau panaudojant pradines jų gamybos žaliavas, nors potencialas siekia – 90 proc.“, – sako J. Daujotas.

Pasaulinio forumo dalyviai ne tik susipažino su mados industrijos iššūkiais, bet ir siūlė inovatyvius sprendimus šioms ekologinėms ir socialinėms mados industrijos problemoms spręsti kurdami ir plėtodami verslo idėjas.

„Verslus ir inovatyvus požiūris į šią rinką gali pasiūlyti netradicinių būdų kaip siekti pokyčių šioje srityje. Taip kaip Spotify ar Netflix pakeitė muzikos bei pramogų industrijas, taip galima rasti sprendimų ir pakeisti mados industriją“, – teigia J. Daujotas.

Tarp geriausių verslo idėjų forume buvo pasiūlytas dalijimosi ekonomikos modelis rūbams, sukuriant e-platformą pirkti, parduoti, keistis drabužiais ir prailginti jų naudojimo laiką, taip pat blockchain aplikacija rūbų linijai, kuomet būtų galima užtikrinti tvarų drabužių naudojimą – nuo pagaminimo iki sudėvėjimo.

Kita verslo idėja siūlo sukurti platformą, skirtą gaminti rūbus neįgaliesiems pagal užsakymą, naudojant greičiau suyrančias medžiagas ir galiausiai pasiūlyta taromatus primenanti sistema, kuri padėtų surinkti nebenaudojamus rūbus ir naudojant perdirbimą ardant nenatūralias medžiagas drabužiuose vėl grąžinti žaliavas rūbų gamintojams.

Junior Achievement renginyje Global Youth Forum dalyvavo daugiau nei 500 dalyvių iš daugiau nei 50 pasaulio valstybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)