Šapoka: matome galimybių tvarių finansų srityje

Lietuvai tapus viena finansinių technologijų (fintech) sektoriaus lyderių, finansų ministras Vilius Šapoka teigia taip pat matantis šaliai galimybių tvarių finansų srityje.

„Matau dar vieną galimybę tvarių finansų srityje (...) Kaip sakau, tvarių, arba žaliųjų finansų esmė, yra ne kiek medžiai, o duomenys. Dėl to manau, kad tai yra puiki niša ir mes galime būti sėkmingi šioje srityje“, – penktadienį „Investuok Lietuvoje“ 2019 metų fintech ataskaitos pristatymo renginyje kalbėjo V. Šapoka.

Lietuvos banko (LB) valdybos narys Marius Jurgilas pabrėžė, kad apie tvarumą reikia galvoti ne tik iš žaliosios, bet ir iš finansinės perspektyvos.

„Mes taip pat turime galvoti apie tvarumą, ne tik iš žaliosios tvarios plėtros perspektyvos, bet taip pat iš tvarių finansų perspektyvos“, – renginyje sakė M. Jurgilas.

Pasak jo, jei Lietuva nepasieks finansinio tvarumo tikslų, fintech ir kituose verslo patrauklumo reitinguose šalis gali nukristi žemyn.

„Jei to neįgyvendinsime, kitais metais būsime ne ketvirtoje, o 14-oje vietoje“, – pabrėžė M. Jurgilas.

Jungtinės Karalystės bendrovės „Findexable“ sudarytame tarptautiniame fintech reitinge Lietuvai pernai atiteko ketvirta vieta, o fintech palankiausių miestų sąraše Vilnius užima 29 poziciją.

Praėjusį mėnesį Finansų ministerija, kartu su Europos Komisija (EK) ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB), aptarė galimybę Lietuvoje kurti tvarių finansų centrą.

„Investuok Lietuvoje“: fintech sektorius kurs daugiau darbo vietų

Pasak „Investuok Lietuvoje“ vyriausiosios projektų vadovės Rugilės Stonytės, agentūra neabejoja, kad sektorius artimiausiais metais toliau augs.

„Neabejotinai matome tolesnį sektoriaus augimą, tiek pagal fintech kompanijų skaičių, tiek pagal sukurtas darbo vietas“, – 2019 metų fintech ataskaitos pristatymo renginyje kalbėjo R. Stonytė.

Anot jos, dauguma fintech įmonių yra maži startuoliai, kuriems reikia laiko prieš kuriant didesnes komandas.

„Dauguma fintech kompanijų yra maži startuoliai. Žiūrint į duomenis kompanijų, kurios buvo įsteigtos prieš 1-2 metus, mes pastebėjome, kad reikia apie 12-os mėnesių, kad iš tikrųjų pradėtum veiklą ir kurtum komandą“, – teigė „Investuok Lietuvoje“ atstovė.

Pasak jos, ryškiai pastebima didesnė paklausa specialistų, atsakingų už atitiktį reguliavimui.

„Neabejotinai matome didesnę atitikties specialistų paklausą. Tuo pat metu matome, kad universitetai reaguoja į didesnę paklausą ir kuria naujas studijų kryptis, susijusias su fintech ir atitiktimi“, – sakė R. Stonytė.

„Investuok Lietuvoje“ ataskaitoje teigiama, kad 2019 metų pabaigoje Lietuvoje buvo 210 fintech įmonių. Praėjusiais metais sektorius augo 31 proc., fintech kompanijos Lietuvoje samdo daugiau nei 3,4 tūkst. žmonių.

Pernai Lietuvoje įmones įsteigė tokie fintech rinkos žaidėjai kaip „SumUp“, „Factris“ ar „Sonect“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)