Apie tai pranešė portalas „rus.postimees“, pažymėdamas, kad 70 proc. apklausoje dalyvavusių darbdavių neplanuoja keisti atlyginimų, 9 proc. respondentų planuoja pasiekti ankstesnį atlyginimų lygį, 5 proc. respondentų ketina padidinti atlyginimus ir tik 3 proc. darbdavių numato juos sumažinti.

Tuo pat metu 18 proc. organizacijų atstovų teigė, kad pastaraisiais mėnesiais jau nurėžė atlyginimus.

Palyginti su balandžio mėnesiu, apklausos duomenys rodo, kad darbdaviai turi aiškesnius planus atlyginimų atžvilgiu. Jei balandį 27 proc. apklausos dalyvių negalėjo atsakyti, ar atlyginimai jų organizacijose kils ar kris, tai birželį to negalėjo pasakyti tik 14 proc. respondentų.

„Labiausiai bazinį darbo užmokestį sumažino apgyvendinimo, viešojo maitinimo ir turizmo sektoriaus įmonės, taip pat metalo apdirbimo bei profesinę, mokslinę ir techninę veiklą vykdančios bendrovės, įskaitant apskaitos ir reklamos paslaugų teikėjas“, – pranešė „Palgainfo Agentuur“ vadovė Kadri Seeder (Kadri Seder).

Ji pridūrė, kad dauguma apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus įmonių pastaraisiais mėnesiais sumažino darbo krūvį, kaip ir beveik pusė apklausoje dalyvavusių pramonės įmonių.

K. Seeder paaiškino, kad daugiausia atlyginimų didinimų užfiksuota sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose, o tam didelę įtaką padarė 2018 metais sudaryta kolektyvinė sutartis, kurios tikslas buvo padidinti šių sričių darbuotojų atlyginimus.

Taip pat darbo užmokesčio padidėjimas pastebimas žemės ūkio ir maisto pramonės įmonėse.

„CVKeskus.ee“ rinkodaros vadovas Henry Auväärtas pakomentavo, kad beveik pusė – 43 proc. apklausoje dalyvavusių darbdavių – mato galimybę per ateinančius mėnesius įdarbinti naujų darbuotojų.

„Daugeliui darbdavių, turinčių įdarbinimo planų, reikia darbuotojų, kurie pakeistų laikinai nedirbančius darbuotojus, tačiau 15 proc. taip pat planuoja kurti naujų darbo vietų“, – teigė H. Auväärtas.

Jis pridūrė, kad, palyginti su ankstesniais tyrimais, šįkart nedaug darbdavių teigė planuojantys atleisti darbuotojus per ateinančius mėnesius. Jei balandžio mėnesį 13 proc. respondentų planavo atleisti darbuotojus per ateinančius mėnesius, tai tik birželio mėnesį tai planavo padaryti tik 8 proc. respondentų.

Pavasarinėje apklausoje dalyvavo 698 organizacijų atstovai, pakartotinėje apklausoje birželį – 589 darbdaviai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)