Vyriausybės derybininkai Trišalėje taryboje šiuo metu palaiko darbdavius, tačiau sulaukę profsąjungų protestų siūlo metus paeksperimentuoti ir pažiūrėti, ar daugiau uždirbantiems darbuotojams pavyks apsiginti prieš darbdavius ir išsaugoti savo socialines garantijas.

Taigi, daugiau uždirbantiems darbuotojams dėl atostogų, viršvalandžių, vaiko auginimo atostogų, darbo vietos išsaugojimo, išeitinių kompensacijų ir daugybės kitų garantijų tektų su darbdaviu derėtis individualiai, praneša TV3 „Žinios“.

„Tas, kuris daug uždirbantis, yra pakankamai savarankiškas, jis yra paklausus darbo rinkoje ir jam pačiam derėtis darbo rinkoje su darbdaviu nebus problemų“, – įsitikinęs Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius.

1230 eurų ir daugiau šiuo metu uždirba apie dešimtadalis šalies dirbančiųjų – apie 100 tūkst. žmonių. Į šią grupę patenka daugybė išsilavinusių ir patyrusių specialistų: programuotojai, vadybininkai, inžinieriai, padalinių ir projektų vadovai, finansininkai ir daugybė aukščiausio lygio vadovų.

„Yra dažnas pasitaikantis atlyginimas, ypač žmonėms su atsakomybe, aukštesnėmis pareigomis. Ką mes pastebime? Jei apibūdintume, kas galėtų būti tas žmogus, uždirbantis 1260 eurų, tai jis yra vilnietis, vyras, 30-40 m. amžiaus, turintis aukštąjį išsilavinimą, dirbantis didesnėje įmonėje, maždaug nuo 250 žmonių, užsienio kapitalo įmonėje“, – komentavo „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Profsąjungos tvirtina, kad dešimtadalį šalies gyventojų palikti be Darbo kodekso apsaugos negalima ir reikalauja, kad vasarą įsigaliosiančiame įstatyme šios nuostatos neliktų.

„Žiauru. Kuo toliau, tuo arčiau kapitalizmo mes einame, nors kalbama, kad mes Darbo kodeksą darome modernų, bet iš tiesų mes grąžiname tas nuostatas, kurios galiojo XVIII a.“, – profesinių sąjungų atstovas Raimundas Tamošauskas.

Jei visgi liepą įsigaliosiančiame Darbo kodekse liks nuostata, kuri buvo vetuota ir prezidentės, pagal kurią daugiau uždirbantiesiems daug socialinių garantijų nebegaliotų, profesinės sąjungos reikalauja kelti kartelę bent iki trijų vidutinių atlyginimų.

Tokiu atveju dėl savo darbo ir poilsio sąlygų su darbdaviu derėtis turėtų beveik 2 tūkst. ir daugiau eurų uždirbantys (3 vidutiniai darbo užmokesčiai šiuo metu 1845 eurai). Šiuo metu tokių žmonių – apie 30 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (742)