Lietuvos apeliacinis teismas gruodžio 9 dieną atmetė Agentūros prašymą dėl galutinio arbitražo sprendimo pripažinimo ir leidimo vykdyti Lietuvoje.

„Agentūra nurodo, kad siekia, jog už „ALT Investicijos“ prievoles, kurios buvo pripažintos galutiniame arbitražo sprendime, būtų atsakinga „Alita“, tačiau, galutinis arbitražo sprendimas dėl „ALT Investicijos“ nebuvo priimtas, atitinkamai nėra pagrindo teigti, kad galutiniame arbitražo sprendime buvo pripažintos kokios nors „ALT Investicijos“ prievolės“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, jog Serbijos prašymas pripažinti galutinį arbitražo sprendimą, išskyrus jo dalis, kuriomis nustatyta „Alitos“ atsakomybė yra teisiškai nepagrįstas.

„Teismo sprendimas yra vientisas dokumentas, kurio motyvuojamoji dalis negali būti vertinama atskirai nuo rezoliucinės ir kitų sprendimo sudedamųjų dalių. Agentūra nepagrindė, kad pagal Serbijos teisę arbitražo sprendimų vertinimas būtų iš esmės kitoks“, – pabrėžė teismas.

Ši nutartis įsiteisėjo nuo jos priėmimo dienos ir per 30 dienų dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Serbijos arbitražas 2012 metų rugsėjį galutine nutartimi Serbijai priteisė 16,8 mln. eurų žalos, iš kurių apie 11,4 mln. eurų teko Įmonių grupei „Alitai“ („ALT investicijos“ tuo metu jau buvo bankrutavusios ir likviduotos).

„Alita“ arbitražo sprendimo nepripažino ir Serbijos teismuose toliau ginčijo sprendimą įtraukti įmonę atsakove. Vykstant ginčams Serbijoje, arbitražo sprendimo nepripažino ir Lietuvos teismai. Serbijos Aukščiausiasis Teismas 2018-ųjų spalį panaikino arbitražo teismo dalinį sprendimą, kuriuo į procesą įtraukta „Alita“, o 2019 spalį – ir galutinį arbitražo sprendimą.

„Alita“ kartu su Švedijos bendrove „United Nordic Beverages“ 2007 metais iš Serbijos Privatizavimo agentūros įsigijo kontrolinį BIP akcijų paketą. 2009-ųjų rugsėjį „Alita“ išskaidė verslus – alkoholinių gėrimų gamyklas Alytuje ir Anykščiuose perkėlė į naujai įsteigtą Įmonių grupę „Alita“, o „Alitai“, kuri vėliau pervadinta į „ALT investicijos“, liko investicijos Serbijoje.

2010-ųjų pradžioje Serbija apkaltino „Alitą“ ir „United Nordic Beverages“ pažeidus įsipareigojimus investuoti į alaus daryklą ir išpirkti smulkiųjų akcininkų akcijas, nacionalizavo abiejų įmonių valdytas akcijas, o tų pačių metų lapkritį kreipėsi į Serbijos arbitražą dėl 67,8 mln. eurų žalos.

2010-ųjų pabaigoje „ALT investicijos“ pasiskelbė nemokia, 2011-ųjų sausį įmonei buvo iškelta bankroto byla, tačiau Serbijos Privatizavimo agentūra arbitražui tuomet pareiškė, kad dėl nuostolių solidariai atsakinga ir įmonių grupė „Alita“. Nors pastaroji su tokia pozicija nesutiko, Serbijos arbitražas 2011 metų lapkritį daliniu sprendimu įtraukė „Alitą“ atsakove arbitražo procese.

2014 metų pabaigoje Įmonių grupę „Alita“ įsigijo tuometinio koncerno „MG Baltic“ įmonė „Mineraliniai vandenys“, o 2016 metais bendrovė alkoholinių gėrimų gamybą perleido kitai „Mineralinių vandenų“ valdomai įmonei – „MV Group Production“ (buvęs Kauno „Stumbras“).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją