Lietuvos apeliacinis teismas liepos 11 dieną paliko galioti gegužės 15 dienos Vilniaus apygardos teismo nutartį – pastarasis atmetė „Arvi fertis“ vadovo Tomo Dudėno prašymą įmonei iškelti restruktūrizavimo bylą ir patenkino Lietuvos trąšų prekybos bendrovės „Belor“ prašymą iškelti „Arvi fertis“ bankroto bylą.

„Belor“ teisme nurodė, kad „Arvi fertis“ jai yra skolinga 3,519 mln. eurų, bendrovė yra nemoki, o nemokumo problemos – ilgalaikės.

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad „Arvi fertis“ turtas yra 5,284 mln. eurų, o pradelsti įsipareigojimai kreditoriams – 18,1 mln. eurų.

„Arvi fertis“ teisme pripažino, kad jos pradelstos skolos siekia 16,796 mln. eurų.

„Apeliacinės instancijos teismo vertinimu, nurodytos aplinkybės ir jas patvirtinantys įrodymai nekelia abejonių dėl įmonės („Arvi fertis“ – BNS) nemokumo“, – rašoma teismo nutartyje.

Skųsdama apygardos teismo sprendimą, „Arvi fertis“ teigė, kad skaičiuodamas įmonės turtą, jis nepagrįstai neįskaitė 6,103 mln. eurų debitorinių skolų sumos ir eliminavo 29,369 mln. eurų finansinį turtą, kurio didžiąją dalį (24,762 mln. eurų) sudaro Rusijos įmonės „Arvi NPK“ akcijos.

Tačiau šiai įmonei 2017 metų liepą Kaliningrado srities Arbitražo teismas iškėlė bankroto bylą, bendrovės turtas buvo parduotas iš varžytynių, todėl teismai sprendė, kad šis turtas į visą „Arvi fertis“ turtą neturi būti įskaičiuojamas.

Be to, apeliacinio teismo vertinimu, į turtą pagrįstai neįtrauktos ir 4,606 mln. eurų vertės Rumunijos įmonės „Arvi Agro“ akcijos, nes pradėtos ir šios įmonės bankroto procedūros.

„Arvi fertis“ nurodo, kad jos veikla pradėjo strigti dėl nepalankios padėties žemės ūkyje ir konkurencinėje aplinkoje.

Anot jos, Baltijos šalių rinkoje atsirado vis daugiau pigesnių Rusijos ir Baltarusijos gamintojų trąšų, todėl pasikeitė finansinė situacija – anksčiau gaudavusi avansinius mokėjimus iš pirkėjų, įmonė turėjo tenkintis mokėjimo atidėjimais, pradėjo mažėti jos pardavimai.

„Arvi fertis“ teigimu, 2018 metais ji gavo 26,98 mln. eurų pajamų – 17 proc. daugiau nei 2017-aisiais (23,02 mln. eurų). 2017 metais jos grynasis nuostolis siekė 2,57 mln. eurų. 2018 metų nuostolių įmonė teismui nepranešė.

Registrų centrui įmonė paskutinį kartą pateikė 2013 metų ataskaitą.

„Belor“ taip pat siekia prisiteisti beveik 8 mln. eurų iš „Arvi ir Ko“ bei grupės savininko V. Kučinsko. „Belor“ skolos reikalauja pagal 2016-ųjų sausį „Arvi ir Ko“ išduotą vekselį – V. Kučinskas, anot „Belor“, yra jo laiduotojas, o vekselio galiojimas baigėsi 2016 metų balandį.